Jungtinės Tautos: Mianmare per išpuolius prieš rohinjus galimai žuvo šimtai žmonių

Mianmare jau keturis mėnesius

Mianmare persėkiojama rohinjų mažuma.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Mianmare persėkiojama rohinjų mažuma.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2017, 1:46 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:54 PM

„Teritorijos valymo operacijos“ galėjo baigtis keliais šimtais mirčių“, – sakoma JT žmogaus teisių biuro ataskaitoje, kurioje kalbama apie spalio 10 dieną prasidėjusią kariuomenės operaciją.

Ši ataskaita paremta pokalbiais su 204 rohinjų pabėgėliais, kurie buvo priversti pasitraukti į Bangladešą. Joje sakoma, kad „labai įmanoma“, jog Mianmare buvo vykdomi nusikaltimai žmogiškumui, o apie panašius kaltinimus anksčiau yra kalbėję ir JT pareigūnai.

Aukos prisiminė, kokius siaubingus pažeidimus vykdė Mianmaro saugumo tarnybos ar civiliai kovotojai, dirbantys išvien su kariuomene ir policija.

„Pranešta, kad buvo nužudytas vienas aštuonių mėnesių kūdikis, kol jos motiną žagino penki saugumo pareigūnai“, – sakoma žmogaus teisių biuro pranešime spaudai, kuriame cituojami liudytojai.

JT taip pat nurodė gavusi pranešimų, kad trys šešerių metų ar jaunesni vaikai buvo „nužudyti peiliais“.

„Kokia neapykanta galėtų priversti vyrą nudurti kūdikį, verkiantį mamos pieno“, – sakoma JT žmogaus teisių vadovo Zeido bin Ra'ado Al Husseino pranešime.

„Kas per „valymo operacijos“? Kokie nacionalinio saugumo tikslai gali būti pasiekti tokiu būdu?“ – pridūrė jis.

47 proc. iš JT apklaustų žmonių sakė, kad per tą operaciją buvo nužudyta jų šeimos narių, o 43 proc. jų sakė, kad jie buvo išžaginti.

Daugelis Mianmaro budistų, sudarančių šalies gyventojų daugumą, nekenčia musulmonų rohinjų.

Jangonas nesutinka pripažinti rohinjų viena iš šalies etninių mažumų. Vietos valdžia linkusi juos vadinti bengalais ar nelegaliais imigrantais iš kaimyninio Bangladešo, nors Mianmare dešimtmečius gyveno ištisos jų kartos.

Kariuomenės susidorojimas Rachinų valstijoje, kur gyvena per milijoną rohinjų, prasidėjo po to, kai spalio 9-ąją ją sukrėtė kelios policijos pasienio postų atakos.

Jangono vykdytas neramumų tyrimas paneigė, kad saugumo pajėgos vykdė genocido kampaniją prieš rohinjus.

Mianmaro vyriausybei vadovaujanti Aung San Suu Kyi sakė, kad tie kaltinimai yra išgalvoti. Ši Nobelio taikos premijos laureatė taip pat sulaukė griežtos tarptautinės kritikos dėl to, kad nesustabdė mėnesius trunkančių kariškių veiksmų prieš šiaurinės Rachinų valstijos kaimuose gyvenančius rohinjus.

Tačiau Z.bin R.al Zeidas, jau anksčiau raginęs Jangoną veikti, penktadienį vėl pareiškė, kad tokie rimti nusikaltimai negali ir toliau likti nebaudžiami.

„Mianmaro vyriausybė privalo nedelsdama sustabdyti tuos šiurpius žmogaus teisių pažeidimus savo žmonių atžvilgiu, o ne toliau neigti, kad tai vyko“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.