Donecke per sprogimą žuvo kraugeriškas prorusiško separatistų bataliono lyderis

Donecke žuvo M.Tolstychas, dar žinomas kaip „Givis“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Donecke žuvo M.Tolstychas, dar žinomas kaip „Givis“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Donecke žuvo M.Tolstychas, dar žinomas kaip „Givis“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Donecke žuvo M.Tolstychas, dar žinomas kaip „Givis“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AFP, BNS, „lenta.ru“, „Obyektyiv“ ir lrytas.lt

Feb 8, 2017, 8:13 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:12 PM

Donecke per išpuolį žuvo Rytų Ukrainoje kariaujančio prorusiško „Somalio“ bataliono lyderis Michailas Tolstychas, pravarde „Givis“, skelbia rusų naujienų portalai „Obyektyiv“ ir „Lenta.ru“.

Šis separatistas buvo artimas Arsenijaus Pavlovo, pravarde „Motorola“, draugas. Atkeršyti už A.Pavlovo mirtį M.Tolstychas anksčiau buvo žadėjęs „nužudyti milijoną civilių ir sunaikinti visus Ukrainos miestus“.

Pranešama, kad M.Tosltychas žuvo apie 6 val. 12 min. vietos ir Lietuvos laiku per sprogdinimą, kuris įvyko „Somalio“ bataliono štabe.

Po sprogimo kilo gaisras. Per išpuolį M.Tolstychas buvo savo biure. Separatistai suskubo dėl atakos apkaltinti Kijevą ir Ukrainos specialiąsias pajėgas.

„Šiandien per teroristinį aktą žuvo „Donecko liaudies respublikos“ didvyris, bataliono „Somalis“ vadas pulkininkas M.Tolstychas, žinomas kaip „Givis“, – žurnalistams sakė separatistų gynybos ministerijos atstovas.

Šis populiarus separatistų lyderis, kaip spėjama, turi gruziniškų šaknų, nors pats tai neigia ir tikina esąs iš Donbaso.

Jis mėgdavo rodytis prieš kameras ir pasakoti apie savo kovos žygius, nors net kai kurie separatistai teigė, kad „Givis“ tėra eilinis nusikaltėlis, siekiantis pasirodyti prieš kameras, ir realiai nevadovaudavo separatistų operacijoms.

„Givis“ pateko į JAV ir Europos Sąjungos sankcijų sąrašus po to, kai buvo nufilmuota, kaip jis 2015 metų vasarį kankino Ukrainos karius, kurie buvo sučiupti per Donecko oro uosto mūšį.

Pastarosiomis dienomis buvo paskelbta, kad „Givis“ buvo sužeistas per susirėmimus pagrindinės separatistų tvirtovės – Donecko miesto – pramonės zonoje.

„Givis buvo lengvai sužeistas į koją. Skeveldra tik grybštelėjo, jokių gyvybiškai svarbių organų nekliudė, judėjimo funkcijos nepaveikė“, – praeitą šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas separatistų šaltinis. Pasak jo, bataliono vadas atsisakė gultis į ligoninę ir iškart grįžo į savo dalinį.

Be to, tą pačią dieną separatistų kontroliuojamame Luhansko mieste per automobilio sprogdinimą žuvo vietos milicijos aukšto rango pareigūnas Olegas Anaščenka. Kovotojai dėl to incidento irgi kaltino Kijevo vyriausybės pajėgų „diversantus“.

Praeitų metų spalį per sprogdinimą savo namo lifte žuvo kitas garsus separatistų kovotojų vadeiva – bataliono „Sparta“ vadas A.Pavlovas, pravarde „Motorola“. Lapkritį separatistai pranešė sulaikę Ukrainos nacionalistų grupuotės, siejamos su šio kovotojo nužudymu, šešis narius.

Sprogimas, per kurį žuvo M.Tolstychas, įvyko po pastarosiomis dienomis suintensyvėjusių susirėmimų tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir separatistų, nusinešusių daugiau kaip 30 žmonių gyvybių. Tokio didelio kraujo liejimo nebuvo nuo konflikto kulminacijos 2015 metais.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį griežtai atmetė kaltinimus, kad Rusija yra susijusi su M.Tolstycho nužudymu.

„Absoliučiai, vienareikšmiškai neigiame kaltinimus, kad Rusijos Federacija galbūt susijusi su šiuo išpuoliu. Apie tai negali būti nė kalbos“, – pareiškė D.Peskovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.