Netikėtos Rusijos pratybos Kryme kelia nerimą NATO ir Ukrainai

Rusijos gynybos ministerija netikėtai pranešė apie karines pratybas Krymo Opuko poligone. Kovo 20-22 dienomis vykstančiose pratybose, kurios vykdomos tiek sausumoje, tiek ir vandenyje, dalyvauja pustrečio tūkstančio karių, praneša kommersant.ru.

Karinėse pratybose Kryme dalyvauja 2,5 tūkst. karių.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Karinėse pratybose Kryme dalyvauja 2,5 tūkst. karių.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2017, 11:47 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:25 PM

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, kariai pratybų metu mokysis atremti ir sunaikinti priešą pusiasalio užpuolimo atveju.

Tokie Rusijos veiksmai sukėlė nerimą NATO ir Ukrainoje. Pratybas pastarieji pavadino „neteisėtomis“ ir „nesuderintomis“.

Apie pradedamas karines pratybas pranešė Rusijos oro pajėgų vadas ir kariuomenės generolas Andrejus Serdiukovas. Pasak jo, maždaug 600 karinės technikos vienetų ir 2,5 tūkst. karių į Krymą perkelti kovo 13-19 dienomis.

Numatyta, kad pratybų, kurios truks tris dienas, metu Rusijos kariai inscenizuos kovą su teroristais, reguliaria priešo kariuomene, užpuolusią pusiasalį.

Kaip paaiškino A.Serdiukovas, jo vadovaujami kariai turės užimti strateginius objektus, išmokti sėkmingai išsilaipinti pusiasalyje, apšaudyti priešą.

„Pratybos būtinos dėl padidėjusios terorizmo grėsmės“, – tikino A.Serdiukovas.

Generaliniame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabe Rusijos karių pratybos Kryme sulaukė didelės kritikos. Ukrainiečiai jas pavadino neteisėtomis.

„Mūsų ekspertai apskaičiuoja galimą riziką ir koreguos savo karinės parengties planus“, – pareiškė ginkluotųjų pajėgų štabas.

Kijevas mano, kad Rusija prisidengdama karinėmis pratybomis bandys savo pajėgas permesti į Rytų Ukrainą, kur šiuo metu vyksta karinis konfliktas.

Tiesa, apsišaukėliškos Donecko respublikos gynybos viceministras Eduardas Basurinas tikino, kad pratybos Kryme niekaip nepaveiks situacijos Rytų Ukrainoje.

Neigiamai Rusijos karių pratybas Kryme įvertino ir NATO. Aljanso atstovė spaudai Oana Lungescu pareiškė, kad „bet kokios karinės pratybos okupuotame Kryme prieštarauja tarptautinei teisei, nes jos nėra suderintos su Ukraina“.

„Nuo 2014 m. Rusijos karinis aktyvumas Juodosios jūros regione nuolat didėja. Šalies karinės galios didinimas Kryme kelia grėsmę regioniniam stabilumui ir tarptautiniam saugumui“, – teigė O.Lungescu.

Pasak jos, Rusijos valdžia nepranešė NATO apie rengiamas pratybas. Tačiau Maskva patikino, kad karių skaičius, perkeltas į Krymą, esą nesiekia nurodyto Vienos konvencijoje (13 tūkst. karių), todėl „jokio nusižengimo tarptautinei teisei jie nepadarė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.