Londono ataka atskleidė detalių apie teroro tinklą britų panosėje

Londone surengta teroro ataka – viena iš kelių Europoje, per kurias išpuolio rengėjai naudoja automobilius žudyti civilius. Tikėtina, kad Jungtinėje Karalystėje, Londone bei Birmingame veikia islamistų tinklai. Tačiau jiems greičiausiai stinga išteklių, nes jų žudymo priemonės – peiliai ir automobiliai, rašo „The Guardian“.

Jungtinėje Karalystėje sunku įsigyti šaunamųjų ginklų, todėl džihadistai linkę naudoti peilius ir automobilius.<br>AP nuotr.
Jungtinėje Karalystėje sunku įsigyti šaunamųjų ginklų, todėl džihadistai linkę naudoti peilius ir automobilius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-23 11:16, atnaujinta 2017-04-07 09:58

Vis daugiau teroristų naudoja transporto priemones, kaip „ginklus“ surengti teroro atakas – tokių pavyzdžių yra visoje Europoje. Trečiadienį Londone prie Parlamento užpuolikas automobiliu nužudė du civilius, sužeidė 29 žmones, dar 7 – sunkiai. O tada nuvykęs prie parlamento rūmų peiliu mirtinai subadė policininką.

Vokietijoje gruodį pabėgėlis į Berlyno Kalėdų mugę įvažiavo sunkvežimiu ir nužudė 12 žmonių. Pernai liepą Prancūzijoje, Nicoje, teroristas sunkvežimiu važiavo per minią – tas išpuolis pareikalavo 86 žmonių gyvybės.

Panašu, kad šie išpuoliai buvo įkvėpti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV). Mat 2014 metais IV atstovas žiniasklaidai Mohammedas al-Adnani ragino Vakaruose gyvenančius asmenis, kurie pritaria islamistams, rengti išpuolius ten, kur yra.

M.al-Adnani ypač ragino IV rėmėjus pulti policininkus ir karius.

„Jei nesugebate rasti bombos ar kulkos, tuomet daužykite jiems per galvą akmeniu, skerskite juos peiliu, pervažiuokite juos automobiliu, meskite juos nuo aukštos vietos, smaukite juos arba nuodykite juos“, – rengti teroro išpuolius Vakaruose M.al-Adnani skatino ten gyvenančius IV pritariančius islamistus.

Nors M.al-Adnani, kuris buvo nužudytas 2016 metais, labiausiai spaudė džihadistus pulti Prancūziją, jis taip pat užsiminė ir apie atakas Jungtinėje Karalystėje.

IV teroristai raginimą rengti išpuolius Vakaruose pakartojo pernai, kai pradėjo netekti daug teritorijos Artimuosiuose Rytuose.

Anot saugumo ekspertų, teroristų grupuotė IV tikėjosi Jungtinėje Karalystėje surengti atakas su sprogmenimis ir šaunamaisiais ginklais, kaip buvo padaryta Paryžiuje 2015 metais ir pernai kovą Briuselyje.

Tačiau džihadistų judėjimas IV neturi tokių gerai išvystytų tinklų, kaip Prancūzijoje ir Belgijoje.

Anot Jungtinės Karalystės saugumo pareigūnų, griežta šaunamųjų ginklų kontrolė ir maža juodoji rinka galimai buvo esminės priežastys, kodėl čia teroristai nerengia „įprastų“ išpuolių su sprogmenimis ir šautuvais, kaip likusioje Europoje.

Per pastaruosius 15 metų, didžioji dalis išpuolių Artimuosiuose Rytuose ir Vakaruose buvo vykdomi ginklais, kuriuos lengva gauti. Taip pat beveik visi užpuolikai atakas surengė vietose, kurios yra mažiau nei valanda nuo jų namų.

Nors teigiama, kad dauguma smogikų veikė vieni, iš tiesų dauguma buvo susiję su platesniais teroristų tinklais, islamistų grupuotėmis.

Anot tyrimų, nuo pusės iki dviejų trečdalių tokių teroristų prieš ataką pranešdavo apie savo ketinimus artimiesiems bei draugams.

Saugumo pareigūnai jau ilgai pabrėžė, kad teroro išpuolis Jungtinėje Karalystėje buvo neišvengiamas: klausimas buvo „kada“ įvyks išpuolis, o ne „jei“ ataka kada nors bus surengta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.