Sirijoje po cheminio ginklo atakos subombarduota nukentėjusiuosius gydžiusi ligoninė

Mažiausiai 58 žmonės žuvo ir dar dešimtys buvo sužeisti per įtariamą cheminio ginklo ataką sukilėlių kontroliuojamame šiauriniame Sirijos mieste, praneša BBC.

Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Per cheminio ginklo ataką sužeisti ir žuvo nemažai vaikų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 4, 2017, 10:51 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 5:23 PM

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo agentūra (SOHR) pranešė, kad Idlibo provincijoje esančiame Chan Čeichune po Sirijos vyriausybės arba Rusijos aviacijos antskrydžių daug žmonių užduso.

Socialiniuose tinkluose pasklido daugybės aukų nuotraukos. Aktyvistai praneša, kad tarp žuvusiųjų – mažiausiai 9 vaikai.

Dar dešimtims žmonių pasireiškė tokie simptomai kaip kvėpavimo sutrikimas, alpimas, vėmimas ir iš burnos besiveržiančios putos, organizacijai pranešė medikai iš Chan Šeichtūno. 

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas informavo, kad taip pat buvo subombarduota miesto ligoninė, kurioje gydomos pastarosios nelaimės aukos. 

Raketa pataikė į pastato įėjimą, o griuvėsiai užvirto ant medikų, kurie anksčiau šiandien priiminėjo gausybę nukentėjusių nuo cheminės atakos žmonių. 

Organizacijos duomenimis, tarp žuvusiųjų buvo 11 vaikų, beveik 160 žmonių buvo sužeista; be to, nelaimės aukų vis daugėja, nes jie miršta net atvykę į medicinos įstaigas. 

Stebėtojai kol kas negali patvirtinti, kokios dujos buvo panaudotos, ir kieno – Sirijos ar vyriausybės sąjungininkės Rusijos – lėktuvai surengė aviacijos smūgius. 

SOHR gauna informaciją iš šaltinių tinklo Sirijoje ir nurodo, kad lėktuvų priklausomybę vienai ar kitai šaliai nustato pagal jų tipą, atakų vietą, skrydžių pobūdį ir panaudotą amuniciją. 

Opozicija reikalauja tyrimo 

Vienas AFP žurnalistas iš Chan Šeichtūno sakė prieš bombardavimą matęs ligoninėje negyvą mergaitę, moterį ir du pagyvenusius žmones. Pasak jo, aplink visų jų burnas buvo matyti putų. 

Ligoninės gydytojai, pasitelkę pačias paprasčiausias priemones, dažnai net nevilkėdami chalatų, stengėsi atgaivinti nebekvėpuojančius pacientus. 

Minėtas miestas yra Idlibo provincijoje, kurią daugiausia kontroliuoja sukilėlių aljansas, kuriam priklauso ir buvęs „al Qaeda“ padalinys „Fateh al Sham Front“. 

Režimas ir rusų pajėgos provincijoje nuolat rengia smūgius, be to, į džihadistus Idlibe taikėsi ir JAV vadovaujama koalicija, kovojanti su „Islamo valstybe“. 

Pagrindinė Sirijos opozicijos grupė – Nacionalinė koalicija – apkaltino „nusikaltėlio Basharo (al Assado) režimą“ surengus šią ataką. 

Opozicijos atstovai paragino JT Saugumo Tarybą sušaukti nepaprastąją sesiją, „nedelsiant pradėti tyrimą ir imtis visų reikalingų priemonių, kad pareigūnai, kaltininkai ir šalininkai už tai atsakytų“. 

„To nepadarius, tai bus suprasta kaip palaiminimo žinutė režimui už jo veiksmus“, – priduriama pranešime. 

Sirijos vyriausybė neigia prieš savo civilius naudojanti cheminius ginklus. 

Tačiau Jungtinių Tautų ir Cheminių ginklų draudimo organizacija pernai spalį paviešino tyrimą, kuriuo nustatė, kad Damasko režimas chloro dujas prieš sirus 2014-2015 metais naudojo mažiausiai tris kartus. 

Šalyje taip pat veikianti teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ naudojo iprito dujas.

Rusija ginasi neatakavusi

Rusijos kariškiai antradienį pareiškė, kad rusų karo lėktuvai Sirijoje neatakavo objektų prie Chan Šeichūno miesto Idlibo provincijoje, kur kliuvo ir ligoninei, kai jos medikai teikė pagalbą nukentėjusiems nuo įtariamos cheminės atakos. 

„Rusijos karinių pajėgų lėktuvai neatliko jokių smūgių Sirijos gyvenvietės Chan Šeichūno rajone Idlibo provincijoje“, – nurodo Rusijos gynybos ministerija. 

Padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) anksčiau pranešė, kad mažiausiai 58 civiliai, tarp jų – 11 vaikų, žuvo antradienį per aviacijos smūgį ir numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame Sirijos šiaurės vakarų mieste Chan Šeichūne. 

Taip pat pranešta, kad buvo subombarduota miesto ligoninė, kurioje gydytos cheminės atakos aukos. 

Raketai pataikius į pastato įėjimą, griuvėsiai virto ant medikų. 

Kaip tik tuo metu Briuselyje prasidėjo Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų organizuojama konferencija dėl Sirijos ateities. 

Briuselyje – susitikimas dėl Sirijos

Briuselyje antradienį prasidėjo dvi dienas truksianti konferencija „Sirijos ir regiono ateities palaikymas“, kurioje dalyvauja Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Kataro, Kuveito ir Norvegijos atstovai. 

„Prieš šią konferenciją priėmėme savo bendrą strategiją“, – renginio išvakarėse per Europos Sąjungos Tarybos spaudos konferenciją Liuksemburge paskelbė Bendrijos išorės politikos vadovė Federica Mogherini. 

„Visų pirma, bus tęsiama humanitarinė parama. (Antra) – ryžtingas įsipareigojimas palaikyti JT Ženevos derybose. Trečia – pasirengimas atstatyti (Siriją)“, – priimtą dokumentą aiškino F.Mogherini. 

Ji pažymėjo, kad ES strategija dėl Sirijos apima šešis tikslus, tarp jų – užbaigti karą ir pradėti politinį perėjimą, prisidėti prie konstruktyvaus pereinamojo laikotarpio bei gelbėti gyvybes, reaguojant į pažeidžiamiausių sirų humanitarinius poreikius. 

Be to, Bendrija užsibrėžusi skatinti demokratiją, žmogaus teises ir žodžio laisvę ir stiprinti pilietinę visuomenę. ES palaikys asmenų patraukimą atsakomybėn už karo nusikaltimus, siekdama, kad būtų palengvintas tautos susitaikymo ir pereinamojo laikotarpio teisingumo vykdymo procesas, taip pat padės didinti Sirijos visuomenės stabilumą. 

ES šalių užsienio reikalų ministrų Liuksemburge priimtame dokumente pabrėžiama, kad už gyventojų gynimą didžiausią atsakomybę turi Sirijos režimas. 

„Todėl Taryba ragina režimą ir jo sąjungininkus, ypač Rusiją – taip pat ir vieną iš Tarptautinės Sirijos paramos grupės (ISSG) pirmininkių – dėti visas pastangas, kad būtų užtikrintas karinių veiksmų sustabdymas, apsiausties nutraukimas ir visiška, netrukdoma bei pastovi humanitarinė prieiga visos šalies mastu“, – sakoma nutarime. 

„ES primena, kad dabartiniame Sirijos režime negali būti tvirtos taikos“, – pažymėjo Bendrijos diplomatijos vadovai. 

Bendrijos nuomone, ši konferencija suteiks galimybę padaryti išvadas, kokia kolektyvinė tarptautinė pažanga buvo padaryta įgyvendinant įsipareigojimus, prisiimtus Londono konferencijoje dėl Sirijos 2016 metais. Be to, tikimasi priimti sprendimą dėl papildomų pagalbos priemonių nuo Sirijos krizės nukentėjusiems asmenims. 

Remiantis ET duomenimis, šiuo metu Sirijos teritorijoje 13,5 mln. sirų reikalinga humanitarinė pagalba. 6,3 mln. iš jų – šalies viduje perkelti asmenys. Pusantro milijono sirų gyvena apsiausties sąlygomis, o 4,9 mln. pabėgėlių iš Sirijos glaudžiasi kaimyninėse šalyse bei kitose regiono valstybėse. 

ES ir šalys narės per visą konflikto laikotarpį humanitarinės pagalbos tikslams ir stabilumui palaikyti skyrė per 9,4 mlrd. eurų. 2016 metų vasarį per Londono konferenciją dėl Sirijos jos įsipareigojo 2016–2017 metais skirti pagalbai 3 mlrd. eurų. 

Be to, ES narių užsienio reikalų ministrai pirmadienį Liuksemburge patvirtino savo ketinimus padėti Sirijai, įskaitant jos atkūrimą po karo. Jie pabrėžė, kad ES „bus pasirengusi suteikti pagalbą atstatant Siriją tik tada, kai įsitvirtins tikras ir visa apimantis politinis perėjimas, aptariamas Sirijos konflikto šalių, remiantis JT Saugumo Tarybos priimta 2254-ąja rezoliucija ir 2012-ųjų Ženevos komunikatu“. 

„Ypatingą atsakomybę už rekonstrukcijos išlaidas taip pat turėtų prisiimti tie, kas rėmė konfliktą“, – sakoma ET nutarime. 

Į Briuselio konferenciją, kuri rengiama ministrų lygiu, turėtų suvažiuoti 70 delegacijų, atstovaujančių šalims, tarptautinėms organizacijoms ir pilietinei visuomenei. Rusijai atstovaus RF diplomatinės misijos ES vadovas Vladimiras Čižovas. 

Konferencijos išvakarėse, pirmadienį, vis dar buvo neaišku, ar joje dalyvaus Turkijos delegacija, kuri, supykusi ant Briuselio, galimai ketino ignoruoti šį renginį. 

Atsakydama į per spaudos konferenciją užduotą klausimą, F.Mogherini informavo, kad Turkijos ministras pirmininkas ir jo ministrų delegacija gavo kvietimą dalyvauti Briuselio konferencijoje. 

„Kalbant apie Turkiją, kol kas patvirtinimo nėra. Pakvietimas vis dar galioja. Nenorėčiau sieti to su įtampa (su keliomis ES šalimis), nes kontaktai su turkų valdžia dėl Sirijos yra palaikomi, ir, kaip ir anksčiau, jie tebėra konstruktyvūs“, – sakė ES diplomatijos vadovė pirmadienį Liuksemburge. 

„Manau, kad sprendimas (dėl Turkijos dalyvavimo konferencijoje) priklausys nuo labai užimtos vidaus politikos darbotvarkės artėjant referendumui, įvyksiančiam po 10 dienų“, – pridūrė ji. 

Antradienį Briuselyje vyks teminiai posėdžiai apie humanitarinę situaciją Sirijoje ir pagalbą šalims, priimančioms sirų pabėgėlius. 

Visų delegacijų suvažiavimas ir pagrindinės darbo sesijos vyks trečiadienį. 

Galiausiai konferencijos dalyviai turėtų paskelbti bendrą pareiškimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.