Rusijos propaganda prapliupo apie branduolinį karą

Į JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą raketomis atsakyti į Sirijos vyriausybės pajėgų įvykdytą cheminę ataką sureagavo ne tik Kremlius, bet ir jam palanki žiniasklaida.

Po D.Trumpo sprendimo paleisti raketas, V.Putinas širsta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Po D.Trumpo sprendimo paleisti raketas, V.Putinas širsta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV įvykdė ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 3:56 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:04 AM

Pastaroji suskubo pakalbinti ekspertus, pagyrusius Rusijos gebėjimą „išsaugoti šaltą protą ir nepradėti branduolinio karo“.

Rusijos karo akademijos korespondentas Sergejus Sudakovas leidiniui „Izvestija“ pareiškė, kad rusai galėjo numušti JAV pasiųstas raketas, tačiau elgėsi protingai ir to nepadarė.

„Svarbiausias klausimas, kurį užduoda daugelis – kodėl rusų PVO nenumušė visų šių raketų. Viena vertus taip būtų sustabdyta agresija. Tačiau kita vertus, jeigu mes būtume numušę jų raketas, šįryt galėjome ir neprabusti.

Todėl, kad šiandien galėjo įvykti tai, kas vadinama branduoliniu karu. Tai būtų dviejų branduolinių šalių susidūrimas trečiojoje valstybėje“, – tikino S.Sudakovas.

Pasak jo, D.Trumpas savo veiksmais priartėjo prie padėties, kurią galima pavadinti „Karštuoju karu“.

„Jei ne rusų aukščiausio vado gebėjimas išsaugoti šaltus nervus, nurodymas numušti raketas būtų duotas. O tai reikštų karo pradžią“, – tikino S.Sudakovas.

Tuo metu Aktualios politikos centro ekspertas Viktroras Olevičius aiškino, kad po šio JAV sprendimo, santykių tarp Maskvos ir Vašingtono normalizavimo tikėtis nereikėtų.

„Jeigu 2016 m. amerikiečių surengtas Sirijos pajėgų bombardavimas Deir ez Zoro provincijoje padėjo kryžių ant susitarimo dėl Sirijos krizės sprendimo, pasiekto Šveicarijoje, tai šie veiksmai padėjo tašką viltims greitai normalizuoti Rusijos ir JAV santykius“, – teigė V.Olevičius.

Jis metė kaltinimus D.Trumpui esą šis pataikauja specialiosioms pajėgoms. Dėl to neva iš savo komandos pašalino Michaelą Flynną, kuris laikėsi nuosaikios pozicijos dėl Sirijos.

S.Sudakovas taip pat kritikavo D.Trumpą, nes šis „žengė absoliučiai bergždžią žingsnį“.

„D.Trumpui reikėjo žengti kokius nors žingsnius užsienio politikoje, kurie priverstų jį gerbti savo šalyje. Tačiau, manau, jo žengtas žingsnis yra blogas. Tai ne jo sprendimas, o jo patarėjų. Ir tai didelė klaida.

„Daugybę kartų JAV pažeidė Jungtinių Tautų taisykles ir įsiveržė į kitos, suverenios šalies teritoriją. Tačiau tai, ką matome dabar, visiškai kitokia agresija – prieš rimtus sąjungininkus – Rusiją ir Iraną“, – kalbėjo S.Sudakovas.

Pasak jo, tokiais veiksmais JAV atmeta bet kokias galimybes vesti derybas dėl padėties Sirijoje.

„Vietoje santykių su Rusija normalizavimo, D.Trumpas žengė visiškai kitą žingsnį ir nubraukė šiuos santykius. Dabar šalys tikrai netaps draugiškomis viena kitos atžvilgiu“, – kalbėjo S.Sudakovas.

Pasak jo, Rusija dėjo dideles viltis į naująjį JAV prezidentą, tačiau šis sudavė smūgį Maskvai.

JAV kariniai laivai ketvirtadienį surengė karinę ataką prieš Sirijos Vyriausybės pajėgas.

Iš karinių laivų Viduržemio jūroje buvo paleista 59 „Tomahawk“ sparnuotųjų raketos, nutaikytos į Sirijos karinę oro bazę, iš kurios kilo lėktuvai, kurie anksčiau šią savaitę surengė cheminę ataką Sirijoje, nusinešusią dešimtis gyvybių ir dėl kurios kaltinamas šalies prezidentas Basharas al-Assadas.

Rusija JAV veiksmus pavadino „agresija“ ir teigė, kad buvo apgadinti Maskvos ir Vašingtono santykiai. Rusijos piliečiai per ataką nenukentėjo.

„Prezidento Vladimiro Putino nuomone, amerikiečių smūgiai Sirijoje yra agresija prieš suverenią valstybę, pažeidžianti tarptautinės teisės normas – beje, surengta išgalvota dingstimi“, – sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

D.Peskovas pareiškė, kad „Sirijos kariuomenė neturi cheminio ginklo atsargų“ ir kad šių ginklų atsargų sunaikinimo faktas buvo patvirtintas Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos – specializuotos Jungtinių Tautų agentūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.