Popiežius Pranciškus vyksta į Egiptą drąsinti engiamų tikinčiųjų

Popiežius Pranciškus šiandien atvyksta į Egiptą. Vizitas ypač simboliškas, nes prieš tris savaites šioje šalyje teroristai surengė du sprogdinimus krikščionių bažnyčiose. Baiminamasi ir dėl pontifiko saugumo.  

Popiežius Pranciškus teigė nebijantis ir neperšaunamos liemenės per vizitą nedėvės.<br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
Popiežius Pranciškus teigė nebijantis ir neperšaunamos liemenės per vizitą nedėvės.<br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 9:49 AM, atnaujinta Apr 28, 2017, 9:53 AM

Katalikų bažnyčios galva žengė beveik prieš 800 metų į šį musulmonišką kraštą skleisti tikėjimo vykusio savo bendravardžio šv. Pranciškaus pėdomis. 

Šiam piligrimui nepasisekė į savo pusę patraukti tuomečio sultono, bet šįkart dvi dienas truksiančio popiežiaus Pranciškaus vizito nekantriai laukia milijonai Egipto krikščionių.

Pontifikas žada parodyti koptų stačiatikių mažumai solidarumą ir skleisti taikos bei vieningumo žinią.

Kartu su koptų stačiatikių popiežiumi Teodoras II Pranciškus apsilankys Kairo Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje, kur gruodį surengtas sprogdinimas pražudė 29 žmones. Tačiau tai toli gražu ne vienintelė mirtina ataka prieš krikščionis Egipte.

Balandžio 9 dieną per sprogdinimus Aleksandrijos ir Tantos bažnyčiose iš viso žuvo 46 žmonės. Tai – naujausios atakos džihadistų kovoje prieš krikščionis.

Popiežius Pranciškus ir Teodoras II melsis už visus per pastaruosius kelerius metus nužudytus krikščionis ir kitas aukas.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IV) ypač taikosi į dešimtadalį 95 mln. Egipto gyventojų sudarančią koptų mažumą. Kaip teigiama grupuotės išplatintuose grasinimuose, krikščionys Egipte yra teroristų „mėgstamiausias grobis“. 

IV žadėjo šioje šalyje įžiebti religinį karą kaip Irake ir Sirijoje, kur krikščionys persekiojami ir verčiami palikti savo namus.

Egipto koptai suvokia, kad yra džihadistų taikinys ir jaučiasi nesaugūs. Antai Arišo mieste šiemet IV džihadistai surengė virtinę atakų prieš krikščionis. 

Rami Yasseras Labibas pasakojo, kad buvo namie, kai staiga išgirdo šūvius gatvėje: jo draugas, maisto prekių parduotuvės savininkas, koptas Waelas Youssefas buvo pakirstas IV kovotojų šūvių.

„Trys kulkos jį pražudė gatvėje žmonos ir sūnaus akivaizdoje“, – sakė R.Y.Labibas, kuris buvo vienas iš šimtų Arišo gyventojų, palikusių namus dėl pavojaus..

Egipto prezidentas Abdelis Fatah al-Sisi save laiko krikščionių mažumos gynėju. Po naujausių sprogdinimų, jis paskelbė nepaprastąją padėtį ir pareiškė, kad kova prieš islamistus bus ilga ir skausminga.

Nors kariškių Egipte daugybė, koptai tikino, kad saugumas yra užtikrinamas prastai: tyrimai atliekami paviršutiniškai, o įtariamieji retai atsiduria teisiamųjų suole. Kitaip tariant, koptų nuomone, vyriausybė juos nepakankamai saugo.

O kaip bus užtikrintas Egipte viešinčio pontifiko saugumas? Praėjusią savaitę į Kairą atvyko Vatikano komanda, kuri ėmėsi šio iššūkio. Tiesa, popiežius Pranciškus kaip ir per ankstesnes keliones į karštus taškus atsisakė nešioti neperšaunamą liemenę.

„Pontifikas važiuos uždarame, bet ne šarvuotame automobilyje, – teigė Vatikano atstovas Gregas Burke'as. – Šiuo tragišku laikotarpiu popiežiaus vizitas sieks padrąsinti Egipto koptus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.