Donaldas Trumpas musulmonus ragins kovoti su terorizmu

Nors JAV administracija kaunasi dėl draudimo kelių šalių, kuriose daugumą sudaro musulmonai, gyventojams atvykti į JAV, prezidentas Donaldas Trumpas kreipsis į tautą, kurios teritorijoje yra švenčiausia islamo vietovė, su raginimu užtikrinti musulmonų vienybę kovoje su terorizmu.

 D.Trumpas lankosi Artimuosiuose Rytuose.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas lankosi Artimuosiuose Rytuose.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2017, 11:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 4:57 PM

Kalba, kurią D.Trumpas pasakys sekmadienį ir kuri bus svarbiausias per dvi dienas truksiančio vizito Saudo Arabijoje akcentas, bus kreipiamasi į 50 musulmonų dominuojamų šalių vadovus. Joje ekstremizmas bus pavadintas „kova tarp gėrio ir blogio“, o arabų lyderiai bus raginami „išvaryti teroristus iš savo šventovių“, sakoma kalbos projekte, kurį gavo naujienų agentūra „The Associated Press“.

D.Trumpas, kurio rinkimų kampanijoje dažnai skambėjo antiislamiškos retorikos teiginių, nusiteikęs sušvelninti kai kuriuos teiginius apie islamą. Nors per savo kampaniją jis nuolat pabrėžė būtinybę kalbėti apie „radikalųjį islamo terorizmą“ ir kritikavo savo priešininkę Hillary Clinton dėl atsisakymo tai daryti, šios frazės kalbos projekte nėra.

Kalba bus sakoma tokiu laiku, kai JAV sąjungininkai arabų kraštuose atnaujino santykius, o D.Trumpas numatęs dvišalius susitikimus su kelių šalių, tarp jų – Egipto ir Kataro, lyderiais. Vėliau jis turi dalyvauti apskritojo stalo diskusijoje su Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo taryba ir drauge su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu atidaryti naują antiteroristinį centrą Rijade.

Siekiant labiau ribotų taikos ir stabilumo tikslų, kalboje taip pat nekalbama apie demokratiją ir žmogaus teises, – temas, kurias arabų lyderiai dažnai laiko JAV moralizavimu.

„Mes čia atvykome ne auklėti – nenorime aiškinti kitoms tautoms, kaip jos turi gyventi, kaip elgtis ar kuo būti. Mes atvykome pasiūlyti savo partnerystę, kuriant geresnę ateitį mums visiems,“ – teigiama jo kalbos kopijoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.