„Islamo valstybės“ lyderis Al Baghdadi galbūt tebėra gyvas, sako JAV generolas

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) slapusis lyderis Abu Bakras al Baghdadi galbūt tebėra gyvas ir slapstosi kažkur Eufrato vidurupio regione, ketvirtadienį pareiškė vienas JAV generolas.

Apie A.Baghdadi mirtį neteisingai buvo pranešta ne vieną kartą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Apie A.Baghdadi mirtį neteisingai buvo pranešta ne vieną kartą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 12:00 PM

„Ieškome jo kiekvieną dieną. Nemanau, kad jis miręs“, – per konferencinį pokalbį telefonu žurnalistams sakė Irake ir Sirijoje su IS kovojančios tarptautinės koalicijos pajėgų vadas generolas leitenantas Stephenas Townsendas.

S.Townsendas pripažino „nenumanantis“, kokia yra tiksli A.B.al Baghdadi buvimo vieta, bet sakė manąs, kad koalicijos ir vietos pajėgoms šturmuojant IV tvirtoves – Mosulą, Raką ir Tal Afarą – džihadistų vadeiva kartu su daugeliu savo kovotojų pabėgo į Vidurio Eufrato regioną, apimantį teritorijas Sirijoje ir Irake.

„ISIS paskutinioji kova įvyks Eufrato vidurupio slėnyje“, – pažymėjo S.Townsendas.

„Kai jį surasime, manau, visų pirma stengsimės tiesiog jį nukauti. Ko gera, visiškai neverta vargintis mėginti jį sučiupti“, – pridūrė generolas.

Irake gimęs A.B.al Baghdadi, už kurio galvą Jungtinės Valstijos siūlo 25 mln. dolerių premiją, pastaruosius šešerius metus ar ilgiau sėkmingai išvengdavo pastangų jį surasti.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), seniai stebinti padėtį karo krečiamoje Sirijoje, birželio viduryje paskelbė gavusi informacijos iš aukšto rango IS vadų Deir az Zoro provincijoje, kad A.B.al Baghdadi nebegyvas.

Rusijos kariuomenė birželio viduryje paskelbė siekianti rasti įrodymų pranešimams, kad „Islamo valstybės“ vadovas gegužę žuvo per vieną rusų aviacijos smūgį Sirijoje.

„Nemačiau jokių įtikinamų įrodymų, žvalgybos duomenų arba atvirų šaltinių bei kitokių gandų, jog jis yra negyvas. Be to, kai kuriais žiniasklaidos kanalais gaunama užuominų, kad jis tebėra gyvas“, – sakė S.Townsendas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.