Irake dėl šalies ateities į atvirą kovą stojo buvę sąjungininkai

Ilgai skambėję įspėjimai, kad teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) sunaikinimas įžiebs virtinę sudėtingesnių konfliktų, išsipildė. Irake dėl šalies ateities į atvirą kovą stojo buvę sąjungininkai.

 Irake įsiplieskė naujas konfliktas. <br> AFP/Scanpix.
 Irake įsiplieskė naujas konfliktas. <br> AFP/Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Washington Post“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 18, 2017, 4:35 PM

Irako pajėgos išstūmė kurdų pešmergų kovotojus iš ginčijamo Kirkuko miesto, užėmė didžiausią karinę bazę ir naftos telkinius. Iš miesto pabėgo tūkstančiai civilių, nors dalis jų vakar grįžo namo.

Be to, vakar kurdų kovotojai prarado ir Sindžaro kontrolę.

Tai jau antras kovotojų pešmergų pasitraukimas iš ginčijamos Irako teritorijos po Bagdado neteisėtu paskelbto referendumo dėl Kurdistano nepriklausomybės.

Kurdai tvirtino besijaučiantys išduoti pešmergų, kurie žadėjo dėl Kirkuko kautis iki galo.

„Visi tiesiog pabėgo. Bet situacija jau nurimo, žmonės grįžta į savo namus.

Tikiuosi, kad nieko blogo nenutiks ir Kirkukas vėl bus toks, koks buvo“, – sakė 28-erių Amiras Aydnas.

Šie susistumdymai įvyko praėjus vos dviem savaitėms nuo to, kai pešmergų kovotojai ir Irako vyriausybės pajėgų kariai petys į petį stojo į kovą su džihadistais.

Pastaruoju metu IV jau prarado kone visas teritorijas Sirijoje ir Irake. O vakar JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos paskelbė nuo islamistų visiškai išvaliusios didžiausią IV tvirtovę šalyje ar Raką.

Ją džihadistai užėmė dar 2014 metais. IV kėsinosi ir į Kirkuką, kurį tada subyrėjus Irako kariuomenei užėmė kurdai, kurie susiviliojo miestą supančiais naftos gręžiniais.

Centrinės valdžios tonas itin sugriežtėjo rugsėjį, kai referendumui besiruošiantis regiono vyriausybės lyderis Masoudas Barzani išplėtė nepriklausomybę paskelbti siekiančio Kurdistano ribas ir įtraukė ginčijamą Kirkuko miestą.

Irako valdžia šį žingsnį pavadino siekiu prisijungti kurdams nepriklausiusį miestą ir įvedė savo kariuomenę.

Dabar kurdų laukia dideli finansiniai sunkumai ne tik dėl prarastų naftos telkinių, bet ir dėl uždarytos sienos su Iranu.

Tiek kurdai, tiek Bagdadas yra ir JAV sąjungininkai, todėl Vašingtonui dabar bus dar sunkiau suderinti tarpusavio kovą atnaujinusių tautų interesus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.