Afganistane per talibų išpuolius prieš afganų kariuomenės bazes žuvo dešimtys karių

 Dešimtys afganų karių žuvo ketvirtadienį per du atskirus kovotojų išpuolius prieš šalies ginkluotųjų pajėgų objektus, pranešė pareigūnai.

AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2017, 7:12 PM

Šios atakos buvo naujausios iš virtinės šios savaitės išpuolių, nusinešusių daugiau nei 120 žmonių gyvybes ir atkreipiančių dėmesį į augančią saugumo problemą regione.

Mažiausiai 43 afganų kariai žuvo ir devyni buvo sužeisti per Talibano kovotojų išpuolį prieš vieną kariuomenės bazę Afganistano pietuose. Kovotojai šturmavo bazę mažiausiai vienu sprogmenų prikrautu visureigiu „Humvee“. Tokią taktiką kovotojai naudojo jau trečią kartą per šią savaitę, nurodė Afganistano gynybos ministerija.

Tuo metu saugumo šaltinis Kandahare nurodė, kad per išpuolį žuvo 50 žmonių ir dar 20 buvo sužeista. Tačiau tikrasis aukų skaičius gali būti dar didesnis, nes Afganistano pareigūnai paprastai yra linkę sumažinti tikrąjį nukentėjusiųjų skaičių.

„Grupė kovotojų atakavo kariuomenės bazę Čašmo vietovėje Maivando rajone Kandaharo provincijoje“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, pasak kurio, bazė buvo visiškai sulyginta su žeme.

„Deja, stovykloje nieko neliko. Jie viską sudegino“, – nurodė ministerijos atstovas Dawlatas Waziri (Davlatas Vaziris).

Išsigelbėti pavyko tik dviem kariams, dar šeši laikomi dingusiais, nurodė ministerija, atkreipdama dėmesį į didelius Afganistano saugumo pajėgų nuostolius, kuriuos jos patyrė kovoje su sukilėliais.

Per ataką buvo nukauta daugiau nei 10 kovotojų, priduriama pranešime.

JAV pajėgų atstovas Kabule informavo, kad JAV karo lėktuvai ketvirtadienį vykdė antiteroristinę operaciją Maivande, tačiau nepatikslino, ar operacijos taikinys buvo į bazę įsiveržę kovotojai.

Tuo metu provincijos pareigūnai sakė, kad kovotojai išpuoliui panaudojo du visureigius „Humvee“. Manoma, kad jis buvo surengtas padedant į pajėgas infiltruotiems kovotojams. Šalies prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) šį išpuolį pasmerkė.

Talibanas prisiėmė atsakomybę už išpuolį Maivande, išplatinęs pranešimą žurnalistams, kuriame sakoma, kad per ataką bazėje žuvo 60 saugumo pajėgų karių.

Per kitą išpuolį pietrytinėje Gazni provincijoje ketvirtadienį, kovotojaims apsupus policijos būstinę, žuvo du pareigūnai. Tai buvo antra ataka prieš šią būstinę per šią savaitę.

Į pagalbą policijos pareigūnams buvo iškviestos aviacijos pajėgos, sakė provincijos policijos viršininkas Mohammadas Zamanas (Mohamadas Zamanas) naujienų agentūrai AFP. JAV pajėgos kol kas informacijos apie aviacijos suteiktą pagalbą nepatvirtino.

Anksčiau pareigūnai pranešė, kad per pirmą išpuolį prieš policijos būstinę antradienį žuvo 20 žmonių ir dar 46 buvo sužeisti.

Per šią savaitę buvo įvykdyti keturi išpuoliai prieš saugumo pajėgų objektus, per kuriuos žuvo 120 žmonių – karių, policininkų ir civilių gyventojų.

Trijuose iš keturių išpuolių Talibanas panaudojo sprogmenų prikimštus visureigius „Humvee“.

Dešimtis tokių automobilių sukilėliams pavyko pavogti iš šalies saugumo pajėgų, užpuolus kariuomenės bazes skirtingose šalies vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.