Izraelis šią savaitę pritarė daugiau nei 2,6 tūkst. naujakurių namų statybai

Izraelio pareigūnams trečiadienį pritarus dar vienam dideliam planui okupuotame Vakarų Krante statyti būstus naujakuriams, šią savaitę patvirtintuose planuose numatytas tokių namų skaičius viršijo 2,6 tūkst., pranešė nausėdijų statybas stebinti organizacija „Peace Now“.

 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio nausėdijų planai vertinami itin prieštaringai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2017, 11:14 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:17 AM

Vyriausybei plečiant žydų nausėdijų statybas Vakarų Krante, trečiadienį buvo duotas leidimas statyti 1323 būstus naujakuriams, o bendrai šią savaitę buvo pritarta 2646 būstams, nurodė organizacija.

Šią savaitę patvirtinti planai yra pastūmėti įvairiais Izraelio sudėtingo tvirtinimo proceso laipsniais. Naujausius leidimus išdavė statybas Vakarų Krante prižiūrintis planavimo komitetas.

Tarp planuojamų būstų yra 102 būstai Amičajui – pirmai naujai vyriausybės sankcionuotai gyvenvietei palestiniečių teritorijose per maždaug 25 metus.

„Dirbame tempu, nematytu nuo 2000 metų“, – trečiadienį kalbėdamas apie gyvenviečių statybas sakė gynybos ministras Avigdoras Liebermanas.

„Peace Now“ sakė, kad nausėdijų plėtros vajus „kasdien tolina mus nuo dviejų valstybių sprendinio galimybės“.

„Vyriausybė siunčia aiškų signalą naujakuriams: statykite nelegaliai ir bet kur, o mes rasim jums sprendimą“, – sakoma organizacijos pareiškime.

Vyriausybės pareigūnai pažadėjo šiemet išduoti daug daugiau leidimų naujakurių būstams, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas kol kas tokius planus vertina daug švelniau negu jo pirmtakas Barackas Obama.

Izraelio pareigūnai sako, kad šiemet įvairios patvirtinimo proceso stadijos bus pasiektos dėl maždaug 12 tūkst. būstų. Tai keturis kartus daugiau nei 2016 metais.

Premjero Benjamino Netanyahu ministrų kabinetas laikomas labiausiai į dešinę nutolusia vyriausybe per visą Izraelio istoriją, o žydų nausėdijų šalininkai daro didelę įtaką jo valdančiojoje koalicijoje.

Kenkia deryboms

Reaguodama į antradienį pastūmėtus planus dėl būstų naujakuriams, Europos Sąjunga paragino Izraelį pagalvoti iš naujo.

„Europos Sąjunga paprašė Izraelio valdžios paaiškinimų ir išreiškė lūkestį, kad jie iš naujo svarstys šiuos sprendimus, kurie kenkia dedamoms pastangoms dėl prasmingų taikos derybų“, – sakoma ES pareiškime.

Blokas išreiškė ypatingą susirūpinimą pasiūlymais pirmą kartą nuo 2002 metų statyti naujakurių būstus neramiame Vakarų Kranto Hebrono mieste ir parengiamaisiais darbais Rytų Jeruzalės Givat Hamatoso rajone.

Statybos Givat Hamatose „sukeltų didelį pavojų būsimos Palestinos valstybės susilietimui ir gyvybingumui“, nurodė ES, kuri pridūrė, kad toliau dirbs su tarptautiniais bei regiono partneriais dėl dialogo atnaujinimo.

D. Trumpas taip pat yra sakęs, kad siekia atnaujinti Izraelio ir palestiniečių taikos derybas, kurios yra įstrigusios nuo 2014 metų, kai žlugo viena JAV vadovaujama iniciatyva.

JAV ambasadorius Izraelyje Davidas Friedmanas pritaria gyvenvietėms, o praeityje, kaip pranešama, yra vadovavęs organizacijai „American Friends of Beit El Institutions“ („Beit Elo institucijų draugai amerikiečiai“).

Beit Elas yra gyvenvietė netoli Ramalos. Šią savaitę Izraelis paskelbė oficialų pasiūlymą dėl 296 būstų joje.

Gyvenviečių statybos Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje pagal tarptautinę teisę yra laikomos neteisėtomis.

Tai taip pat laikoma didele kliūtimi taikai, nes šios gyvenvietės statomos žemėse, kurias palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Įtakingi B. Netanyahu koalicijos nariai atvirai nepritaria Palestinos valstybės idėjai ir propaguoja daugumos Vakarų Kranto aneksavimą.

B. Netanyahu neseniai sakė, kad neplanuoja iškeldinti nausėdijų, ir teigė, kad taikos procesas stringa dėl palestiniečių vykdomo „kurstymo“, išpuolių prieš izraeliečius ir kitų priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.