Kabule nugriaudėjo sprogimų virtinė: žuvo mažiausiai 40 žmonių

Afganistano sostinėje ketvirtadienį per sprogdinimus šiitų kultūros centre žuvo mažiausiai 40 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Kabule sprogimai girdimi dažnai.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2017, 8:56 AM, atnaujinta Dec 28, 2017, 4:28 PM

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IV) prisiėmė atsakomybę už įvykdytus sprogdinimus.

Ši ekstremistų grupė per savo propagandos leidinį „Amaq“ paskelbė prie vieno šiitų kultūros centro susprogdinusi tris bombas ir nurodė, kad dar vieną užtaisą detonavo mirtininkas.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi naujienų agentūrai AFP sakė, kad taikinys iš tikrųjų buvo šiitų kultūros centras „Tabayan“.

„Sprogimai driokstelėjo per ceremoniją, skirtą paminėti 38-ąsias sovietų invazijos į Afganistaną metines“, – AFP sakė N. Rahimi. – Yra 40 žuvusiųjų, 30 sužeistųjų, bet tai ne galutiniai skaičiai. Jie gali didėti.“

Pasak N. Rahimi, po pagrindinio sprogimo nugriaudėjo du mažesni bombų sprogimai, per kuriuos žmonės nenukentėjo.

Talibanui intensyvinant savo atakas, o „Islamo valstybei“ (IV) bandant išplėsti savo pozicijas Afganistane, Kabulas pastaraisiais mėnesiais tapo viena pavojingiausių vietų civiliams šioje karo draskomoje šalyje.

Ketvirtadienio išpuolis buvo įvykdytas kelios dienos po pirmadienio atakos, kai Kabule šalia Afganistano žvalgybos agentūrai priklausančio komplekso susisprogdinus mirtininkui žuvo šeši civiliai. Atsakomybę tada prisiėmė IV.

Ši Artimųjų Rytų džihadistų grupuotė regione pradėjo veikti 2015 metais, įsitvirtino Afganistane ir suintensyvino atakas Kabule, įskaitant išpuolius prieš saugumo objektus ir šalies gyventojų mažumą sudarančius šiitus.

Ligoninės, į kurią buvo atvežta 18 sužeistųjų, pareigūnas sakė, kad penkių sužeistųjų būklė kritinė.

Universiteto studentas Mohammadas Hasanas Rezayee, kuris dalyvavo minėtoje ceremonijoje šiitų kultūros centre ir per sprogimą apdegė veidą, afganų televizijai „Tolo News“ sakė, kad po sprogimo „pastato viduje buvo ugnis ir dūmai, visi šaukėsi pagalbos“.

Nuo gegužės 31-osios, kai galingas sprogimas diplomatiniame rajone nusinešė apie 150 gyvybių, o dar maždaug 400 žmonių, daugiausiai – civiliai, buvo sužeisti, saugumas Kabule yra sustiprintas.

Kovotojai anksčiau taikydavosi ir į afganų žiniasklaidą. Lapkričio mėnesį per IV išpuolį prieš transliuotoją „Shamshad TV“ Kabule žuvo mažiausiai vienas žmogus, o dar daugiau kaip 20 buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.