Turkijos operacija Sirijoje pavirto mėtymusi kaltinimais

Padėtis Sirijos šiaurėje kaista. Nors daugelis Vakarų valstybių smarkiai sukritikavo Turkijos siekį išvyti iš čia kurdų grupuotes, Ankara ne tiktai nežada liautis, bet ir žeria priekaištus Jungtinėms Valstijoms.

Kurdų apgyvendintame Afrino rajone kariniai veiksmai prasidėjo šeštadienį. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kurdų apgyvendintame Afrino rajone kariniai veiksmai prasidėjo šeštadienį. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-01-24 16:04

Po savaitgalį prasidėjusio Turkijos sausumos pajėgų įsiveržimo į Sirijos kurdų gyvenamas teritorijas skaičiuojamos pirmosios aukos. Operacijos Afrino rajone metu žuvo pirmasis jos karys.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija, įsikūrusi Jungtinėje Karalystėje, skaičiuoja, kad operacijos „Alyvmedžio šakelė“ metu jau žuvo 24 civiliai, 25 sirų sukilėliai, kovojantys Turkijos pusėje, ir 26 kurdų kovotojai. Pranešama, kad tūkstančiai žmonių bando išvykti iš miesto.

Tuo metu Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas pareiškė, kad, jiems bandant išvalyti Afrino regioną, priešiškai nusiteikę Kurdų liaudies apsaugos daliniai (YPG) naudoja iš JAV gautus ginklus. Mat YPG remia amerikiečius kovoje su teroristine grupuote „Islamo valstybė“ (IV).

Turkija pareiškė, kad JAV ir YPG bendradarbiavimas turi būti nutrauktas, nes esą kova su IV yra baigta.

„Mes negalime toleruoti, kai PKK įkuria kažkokią valstybinę struktūrą palei mūsų sieną Sirijoje“, – tikino R.T.Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas.

Ankara niršta, nes tvirtina, kad YPG yra teroristinė grupuotė ir Kurdistano darbininkų partijos (PKK), vykdančios kruviną maištą prieš Turkijos valstybę, atšaka. O kurdai tai neigia.

Viena pirmųjų Turkijos veiksmus pasmerkusi Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir JAV smarkiai kritikavo Ankaros puolimą, tačiau realių veiksmų nesiėmė. Nors buvo skubiai sušaukta Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, jokių sprendimų nepriimta, o Turkija net nebuvo pasmerkta.

Vakarai prabilo tik apie būtinybę kiek įmanoma sumažinti aukų skaičių. Bet tai reiškia, kad Turkijai iš esmės nebus trukdoma kovoti su kurdais Sirijoje.

Nors Sirijoje padėtis įtempta, Maskva pareiškė, jog mėnesio pabaigoje vyksiančiose derybose dėl padėties šalyje turi dalyvauti ne tik Rusija, Sirijos režimo sąjungininkas Iranas ir sukilėlių rėmėja Turkija, bet ir kurdų atstovai.

Tiesa, neaišku, kaip tai bus įgyvendinta, kai būtent pastaruoju metu tarp kurdų ir turkų vyksta kovos.

Turkijos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas apie operacijos „Alyvmedžio šakelė“ prieš kurdų formuotes gausiai (apie 1,5 milijono) jų gyvenamame Sirijos Afrino rajone pranešė šeštadienį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.