Ne visi buvę šnipai kenčia: Annai Chapman Kremlius – kaip aukso kasykla

2018 m. kovo 7 d. 12:37
„Lietuvos rytas“, „Daily Mail“, „The Daily Telegraph“
Kol Rusijos išdavyste kaltintas šnipas Sergejus Skripalis kovoja dėl savo gyvybės Jungtinės Karalystės ligoninėje, viena iš šnipų, į kuriuos jis buvo iškeistas 2010-aisiais, mėgaujasi gražiu gyvenimu.
Daugiau nuotraukų (17)
Buvusiam GRU darbuotojui, kurį užverbavo britų žvalgybos tarnybos, teko ieškoti prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje. O Rusijos naudai Amerikoje žvalgybinę informaciją rinkusi 36-erių Rusijos šnipė Anna Chapman dabar maudosi piniguose, tapo multimilijoniere.
A.Chapman – Rusijos išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) šnipė buvo demaskuota JAV, Niujorke, su kitais 9 rusų šnipais 2010 metų birželį. Visi jie buvo iškeisti į 4 kalinius, laikytus Rusijos kalėjimuose – tarp jų ir į S.Skripalį.
Buvusi agentė – devyndarbė
Buvusi šnipė A.Chapman grįžusi į tėvynę sukūrė savo mados liniją taip pat veda TV laidą.
Gimtinėje A.Chapman sulaukė didžiulio populiarumo: po pikantiškų fotosesijų puikavosi ant įvairių rusiškų žurnalų viršelių, tapo televizijos laidos vedėja, modeliu, dalyvavo iškilmėse paleidžiant kosminę raketą ir net buvo sulaukusi aukštus postus žadančių pasiūlymų.
Socialiniuose tinkluose Anna labai populiari – ten dažnai dalinasi itin seksualiomis savo nuotraukomis. Naujausios – iš Tailando. Ten ji ilsisi prabangiuose kurortuose, demonstruoja naują maudymosi kostiumėlių liniją.
Tačiau net ir per atostogas ji randa laiko pagirti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Pastarasis prieš aštuonerius metus Anną sutiko kaip didvyrę: kai JAV ją deportavo atgal į tėvynę, ji pasveikinta patriotinėmis dainomis, džiaugsmingais šūksniais.
Garsus Kremliaus ruporas
Abipusė simpatija išlikusi iki šiol.
„Tai – tikra sensacija, – rašė A.Chapman po neseniai pasakytos V.Putino kalbos, per kurią jis gyrėsi apie naujas viršgarsines branduolines raketas, galinčias išvengti priešraketinių gynybos sistemų.- Pasaulis pasikeitė. Nebebus galima krapštyti nosies ant Rusijos ir likti nenubaustam.“
Akivaizdu, kad A.Chapman liko ištikima Kremliui. Šnipinėti užsienyje nebegali, bet Kremliaus ruporu dirbti jai sekasi puikiai.
Tiesa, apie S.Skripalio ir jo duktės apnuodijimą A.Chapman tyli – vyras gimtinėje vadinamas išdaviku. Apie jį šiomis dienomis ir Kremliaus šaltiniai tyli.
Anna labiau mėgsta kalbėti apie tai, kuo giriasi ir Rusijos valdžia. Paskleisti jų idėjas savo auditorijai.
„Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paskelbė, kad JAV ruošiasi branduoliniam karui su Rusija. Ir, praėjus vos dienai, prezidentas pranešė apie mūsų modernų strateginį ginklą – tai reiškia, kad mūsų vadovai yra tikrai susirūpinę dėl branduolinio karo su JAV grėsmės, – svarstė A.Chapman.- V.Putinas įspėjo, ką mes paruošėme atsakymui. Tai tikri ateities ginklai, kurie tapo tokie modernūs dėl mūsų mokslininkų pastangų.“
Buvusi šnipė, regis, gali pasisakyti visomis temomis. Komentuoja karinę taktiką Sirijoje, karą Ukrainoje, Šiaurės Korėjos grėsmę ir, kai nesidalina savo pikantiškomis nuotraukomis, daro politologines įžvalgas.
„Mano nuomone, lyginant Šaltąjį karą su šių dienų situacija, XX a. atrodė kaip vaikų žaidimai smėlio dėžėje“, – viešai svarsto A.Chapman.
Ji taip pat siūlo sugalvoti pavadinimą naujiems V.Putino branduoliniams ginklams, o komentatoriai po jos įrašais noriai dalinasi idėjomis: Tyla, Pelenai, Čeburaška, Amerikietiška svajonė, Staigmena, Našlaitis.
A.Chapman taip pat yra didelė V.Putino jaunuolių armijos palaikytoja. Pastarasis darinys kartais lyginamas su Adolfo Hitlerio „hitlerjugendu“.
Tačiau Kremlius tikina, jog tai – nieko panašaus. Tik bandymas mokiniams suteikti karines pamokas, išmokyti drausmės.
Vaikas, verslas ir įvaizdis
A.Chapman viena augina sūnų, kuris gimė 2015 metų vasarą. Ji niekada neatskleidė, kas yra vaiko tėvas.
Buvusi šnipė dirbo TV laidos „Pasaulio paslaptys“ vedėja kanale REN-TV. Šis kanalas priklauso Nacionalinei žiniasklaidos grupei, kuriai vadovauja buvusi olimpinė Rusijos gimnastė Alina Kabajeva. Pastaroji ne kartą vadinta V.Putino mylimąja.
Rusijos šnipė A.Chapman sukūrė vardinę drabužių mados liniją ir savo rūbus pardavinėja visoje šalyje.
Nuo pat grįžimo į Maskvą kūrusi sekso bombos įvaizdį, A.Chapman sako, kad jos drabužiai – mirtini moterų ginklai.
Jos kurti drabužiai ir aksesuarai pardavinėjami internetu, prekybos centruose daugelyje miestų, žinoma, Maskvoje.
A.Chapman tikina, kad pajuto įkvėpimą kurti drabužius, kai 2010 metais buvo parskraidinta iš JAV į Rusiją.
Tuomet ji skundėsi, kad tėvynėje tenka vilkėti tik į kalėjimo marškinius panašius rūbus, o Rusijoje pasiūtų patrauklių rūbų nusipirkti neišgali.
Tapo agente jaunystėje
Šnipės ryšiai su Vakarais prasidėjo, kai ji, tuo metu 19-metė, studijavo ekonomiką Maskvos universitete.
A.Chapman mergautinė pavardė Kurščenko, tačiau ji visuomet dabar prisistato buvusio vyro brito pavarde. Anos tėvas- buvęs KGB pareigūnas.
Studijų laikais, per vasaros atostogas, Anna nukeliavo į Londoną, kur viename vakarėlyje susipažino su dar mokykloje besimokiusiu Alexu Chapmanu.
Po metų, 2002-aisiais jiedu susituokė ir mergina gavo Jungtinės Karalystės pilietybę. Po ketverių metų pora išsiskyrė.
Jos buvęs vyras teigė įtaręs, jog A.Chapman buvo užverbuota Rusijos slaptųjų tarnybų dar iki skyrybų.
šnipėžvalgybaRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.