Saudo Arabijos sosto įpėdinis: Izraelis turi teisę į savo žemę

Saudo Arabijos sosto įpėdinis ir faktinis lyderis pareiškė, kad Izraelis „turi teisę“ į žemę, ir šis pirmadienį pasirodęs jo komentaras žymi reikšmingą karalystės pozicijos pasikeitimą.

 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.bin Salmanas keičia Saudo Arabijos poziciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-03 14:09

Saudo Arabija ir Izraelis nepalaiko oficialių diplomatinių santykių, bet pastaraisiais metais užkulisiuose jų ryšiai buvo gerinami sparčiau.

Abi šalys didžiausia savo išorės grėsme laiko Iraną, o labai svarbia sąjungininke – Jungtines Valstijas. Ir Saudo Arabija, ir Izraelis mato ginkluotų islamo ekstremistų keliamą pavojų.

Tačiau Izraelio konfliktas su palestiniečiais ilgą laiką buvo kliūtis visiškam draugiškų santykių atkūrimui, nes Rijadas vis dar remia jų suvereniteto siekį.

Tačiau dabar sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas, kalbėdamasis su JAV naujienų žurnalo „The Atlantic“ redaktoriumi, regis, sulygino abiejų šalių teritorines pretenzijas.

Jeffrey Goldbergas paklausė princo, ar „žydų tauta turi teisę į valstybę – bent jau savo protėvių tėvynės dalyje?“

„Tikiu, kad kiekviena tauta, kad ir kur būtų, turi teisę gyventi savo taikioje valstybėje“, – sakė princas, atvykęs į JAV trijų savaičių vizito.

Nuo 2002 metų Saudo Arabija buvo pagrindinė Arabų taikos iniciatyvos, numatančios dviejų valstybių sprendinį Izraelio ir palestiniečių konfliktui, rėmėja.

Tačiau nėra žinoma, kad anksčiau koks nors tokio aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnas būtų pripažinęs Izraeliui „teisę“ į kokią nors teritoriją, nekalbant apie praktinę būtinybę užsitikrinti ilgalaikį susitarimą.

Jei princas, kaip tikimasi, pakeis savo 80-metį tėvą karalių Salmaną ir užims Saudo Arabijos sostą, jis taip pat taps svarbiausių islamo šventovių sergėtoju.

Tačiau J. Goldbergui jis sakė, kad jam nekyla jokių „religinių prieštaravimų“ dėl izraeliečių gyvenimo šalia palestiniečių, jei bus apsaugota pagrindinė islamo šventovė Jeruzalėje – Al Aksos mečetės kompleksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?