Dėl numanomos cheminės atakos Sirijoje Rusija kaltina britus

Rusijos kariuomenė penktadienį pareiškė turinti įrodymų, kad numanoma cheminė ataka Sirijos Rytų Gutos regione praėjusią savaitę buvo surengta gavus nurodymų iš Londono.

"Reuters"
"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-13 18:41, atnaujinta 2018-04-13 20:45

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas nurodė, kad kariuomenė esą turi „įrodymų, liudijančių apie tiesioginį Britanijos dalyvavimą organizuojant šią provokaciją Rytų Gutoje“.

Jis tvirtino, kad Didžioji Britanija liepė savanoriškai civilinės gynybos organizacijai „Baltieji šalmai“ (White Helmets), teikiančiai pagalbą sukilėlių kontroliuojamuose regionuose, surežisuoti cheminę ataką Dumos mieste.

Londonas darė „didelį spaudimą“ šiai organizacijai, teigė I. Konašenkovas.

Anot jo, išpuolis buvo surežisuotas balandžio 7-ąją – būtent tą dieną, kai Sirijos vyriausybės pajėgos vykdė karinę operaciją. Ja buvo atsakyta į ilgą laiką Rytų Gutą kontroliavusios sukilėlių grupuotės „Jaish al-Islam“ Damasko apšaudymus, vykusius nuo balandžio 3 iki 6 dienos, tvirtino ministerijos atstovas,

Rusija nesyk kaltino sukilėlius surežisavus ar platinus gandus apie chemines atakas, tačiau teiginys, kad prie to prisidėjo JK iki šiol nebuvo girdėtas.

Tokį pareiškimą Maskva padarė Londonui apkaltinus ją praėjusį mėnesį nervus paralyžiuojančia medžiaga apnuodijus buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją pietiniame Anglijos mieste Solsberyje.

Kovą Rusijos kariuomenės Vyriausiasis štabas perspėjo, kad sukilėliai planuoja surengti Rytų Gutoje „provokaciją“, per kurią moterys ir vaikai vaidintų cheminės atakos aukas.

Prezidentas Vladimiras Putinas vėliau užsiminė apie šį pareiškimą, balandžio 4 dieną tvirtinęs, jog Rusija turi „nepaneigiamų įrodymų“, kad sukilėliai planavo surengti ataką panaudojant „nuodingų medžiagų“.

Britai gręžiasi į Damasko režimą

Didžiosios Britanijos ambasadorė prie Jungtinių Tautų Karen Pierce penktadienį pareiškė, kad už numanomą cheminę ataką Sirijos Dumos mieste veikiausiai yra atsakingas Damasko režimas.

Per JT Saugumo Tarybos susirinkimą ji pareiškė, jog „britų ministrų kabinetas neseniai susirinko ir priėjo išvadą, kad labai tikėtina, jog Sirijos režimas yra atsakingas už tą cheminę ataką“.

„Situacija, su kuria pastaruoju metu susidūrėme, susidarė išskirtinai dėl cheminio ginklo panaudojimo prieš sirų tautą“, – sakė K. Pierce.

Jos teigimu, „ministrų kabinetas priėjo prie išvados, kad būtina (imtis) atgrasymo priemonių dėl cheminio ginklo panaudojimo“.

Sirija tapo naujausiu Rusijos tarptautinės teisės ignoravimo ir tarptautinių institutų negerbimo pavojingos chronologijos pavyzdžiu“, – pareiškė K. Pierce.

Vėliau ji pridūrė, kad Rusijos kariuomenės tvirtinimai, esą numanoma cheminė ataka Sirijos Rytų Gutos regione praėjusią savaitę buvo surengta gavus nurodymų iš Londono, yra „keistas“ ir „akivaizdus melas“.

K. Pierce sakė norinti „kategoriškai pareikšti, kad Britanija niekaip nėra įsipainiojusi ir niekada neįsipainiotų į cheminio ginklo panaudojimą“.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas savo ruožtu sakė, kad kariuomenė turi „įrodymų, liudijančių apie tiesioginį Britanijos dalyvavimą organizuojant šią provokaciją Rytų Gutoje“.

Jis tvirtino, kad Didžioji Britanija liepė savanoriškai civilinės gynybos organizacijai „Baltieji šalmai“ (White Helmets), teikiančiai pagalbą sukilėlių kontroliuojamuose regionuose, surežisuoti cheminę ataką Dumos mieste.

„Tai yra groteskiška“, – žurnalistams po neeilinio JT Saugumo Tarybos posėdžio sakė K. Pierce.

JT Saugumo Taryba penktadienį Rusijos prašymu sušaukė posėdį, per kurį buvo svarstoma grėsmė tarptautinei taikai, keliama Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių potencialių karinių smūgių Sirijai.

„Tai pati prasčiausia Rusijos propagandos mašinos paleista išgalvota žinia, kokią tik esame matę“, – sakė britų diplomatė JT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.