Šiaurės Korėjos lyderis žada sustabdyti branduolinius bandymus, D. Trumpas sveikina sprendimą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paskelbė, kad sustabdys branduolinius ir raketų bandymus, be to, uždarys branduolinių bandymų objektą, šeštadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“. 

 „Nuo balandžio 21-osios Šiaurės Korėja sustabdo branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus“, – cituodama Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą pranešė „Yonhap“. <br> AP nuotr.
 „Nuo balandžio 21-osios Šiaurės Korėja sustabdo branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus“, – cituodama Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą pranešė „Yonhap“. <br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2018, 8:26 AM, atnaujinta Apr 21, 2018, 9:59 AM

„Nuo balandžio 21-osios Šiaurės Korėja sustabdo branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus“, – cituodama Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą pranešė „Yonhap“. 

„Šiaurės (Korėja) uždarys branduolinių bandymų vietą šalies šiaurėje, kad įrodytų pažadą sustabdyti branduolinius bandymus“, – sakoma Pchenjano oficialiosios naujienų agentūros KCNA pranešime, kurį citavo „Yonhap“. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pasirodžiusį pranešimą pavadino „labai geromis naujienomis“ pasauliui.

„Tai labai geros naujienos Šiaurės Korėjai ir pasauliui – didelė pažanga! Laukiu mūsų viršūnių susitikimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV prezidentas. Žinutė buvo parašyta po Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos pranešimo apie branduolinių ir raketų bandymų sustabdymą, ir, taip pat, branduolinių bandymų objekto uždarymą.

Šią savaitę paaiškėjo, kad CŽV vadovas neseniai buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu. Tai reikšmingai padidino tikimybę, kad D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje tikrai įvyks.

Pietų Korėja šeštadienį taip pat sveikino Pchenjano sprendimą sustabdyti branduolinius ir balistinių raketų bandymus.

„Šiaurės Korėjos sprendimas yra prasminga pažanga dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, kurios nori pasaulis“, – sakoma Pietų Korėjos prezidentūros pareiškime.

„Tai sukurs labai pozityvią aplinką būsimiems (abiejų) Korėjų ir Šiaurės (Korėjos) ir JAV viršūnių susitikimams“, – pažymima pareiškime.

Tuo tarpu Japonijos Pchenjano pažadas nepatenkino ir nors premjeras Shinzo Abe jį atsargiai sveikino, gynybos ministras žurnalistams Vašingtone sakė: „Negalime būti patenkinti.“

Ministras Itsunori Onodera perspėjo, kad Tokijas toliau darys maksimalų spaudimą Pchenjanui, ir pažymėjo, kad Šiaurės Korėja neatsisako trumpojo ir vidutinio nuotolio balistinių raketų.

„Sveikiname tai kaip žingsnį į priekį, ... bet svarbu tai, ar šis žingsnis nuves prie visiško, patikrinamo ir negrįžtamo raketų ir branduolinių (ginklų) plėtojimo atsisakymo, – sakė premjeras Sh. Abe. – Norime tai atidžiai stebėti.“

Kinija šeštadienį taip pat sveikino Šiaurės Korėjos sprendimą sustabdyti branduolinius ir raketų bandymus, ir sakė, kad šis žingsnis padės skatinti denuklearizaciją Korėjos pusiasalyje.

Pagrindinė Pchenjano sąjungininkė Kinija „mano, kad sprendimas sustabdyti branduolinius bandymus ir sutelkti dėmesį į ekonomikos vystymą bei žmonių gyvenimo standartų gerinimą padės dar labiau palengvinti situaciją Korėjos pusiasalyje ir ... skatinti denuklearizacijos procesą bei bandymus surasti politinį sureguliavimą“, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovo Lu Kango pareiškime.

Pasak atstovo, Kinija rems Šiaurės Korėją per dialogą ir konsultacijas su „atitinkamomis šalimis“ sklaidant jų nerimą ir gerinant santykius.

Šeštadienį buvo praneša, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paskelbė sustabdysiantis branduolinius ir raketų bandymus, be to, uždarysiantis branduolinių bandymų objektą.

Pekino universiteto Korėjos pusiasalio studijų centro direktoriaus Kim Dong-gilo nuomone, Šiaurės Korėja savo turimais branduoliniais ginklais dabar naudosis kaip derybiniu koziriu siekdama oficialiai užbaigti 1950-1953 metų Korėjos karą, užsitikrinti savo saugumą ir galiausiai atverti savo ekonomiką pasauliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.