Išpuoliams vykdyti naudojo ir mažus vaikus

Indonezijoje prie bažnyčių ir policijos komisariato šeimų su vaikais surengtos teroro atakos sekmadienį ir pirmadienį nusinešė 8 žmonių gyvybę. Baiminamasi, kad nuosaikaus islamo šalyje išpuolių daugės.

Sekmadienį vienos šeimos nariai susisprogdino prie trijų Surabajos bažnyčių.<br>AP nuotr.
Sekmadienį vienos šeimos nariai susisprogdino prie trijų Surabajos bažnyčių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

May 17, 2018, 1:51 PM

Pirmadienį antrame pagal dydį šalies mieste Surabajoje susisprogdino keturi užpuolikai, buvo sužeisti šeši civiliai ir keturi policijos pareigūnai.

Per išpuolį pavyko gyvai likti maždaug 8 metų mergaitei, kurią nuo vieno iš užpuolikų motociklo nusviedė sprogimo banga.

Anksčiau prie trijų miesto bažnyčių susisprogdino šeimos nariai, sugebėję nužudyti dar aštuonis žmones.

Tarp atakos rengėjų – devynerių ir 12 metų mergaitės.

Išpuolių virtinė paskatino nuogąstavimus, kad didžiausioje musulmoniškoje pasaulio šalyje iš Sirijos sugrįžę radikalai vėl kelia galvas.

Teroristinė organizacija „Islamo valstybė“ paskelbė užpuolikus savo kariais, bet Surabajos policija paneigė gandus, kad šeimos buvo prisijungusios prie judėjimo Sirijoje.

Prie nuovados ir prie bažnyčių susisprogdinusios šeimos buvo pažįstamos. Dar vienos su jomis susijusių užpuolikų šeimos savadarbiai sprogmenys sekmadienio vakarą detonavo jų bute. Visi trys šeimos nariai žuvo.

Žmones itin sukrėtė vaikų panaudojimas išpuoliams. Indonezijos prezidentas Joko Widodo atakas pavadino barbariškomis ir žadėjo sunaikinti islamistų kovotojų tinklus.

Surabajos policijos komisariato stebėjimo kameros užfiksavo, kaip prie patikros punkto privažiavo ant dviejų motociklų sėdintys keturi užpuolikai.

Po kelių sekundžių nugriaudėjo du sprogimai.

Pasak Surabajos policijos atstovo Franso Barungo Mangeros, sekmadienį įvykdytas atakas prie bažnyčių skyrė kelios minutės.

Pirmiausia tėvas sprogmenų prikrautu automobiliu įvažiavo į miesto sekmininkų bažnyčią.

Vėliau sprogmenų diržais apsijuosusios motina su dviem dukromis įsiveržė į Diponegoro bažnyčią.

O du šios šeimos 16 ir 18 metų sūnūs motociklais įvažiavo į Švč.Mergelės Marijos bažnyčią ir ten detonavo bombas.

Pasak šalies generalinio komisaro Tito Karnaviano, bažnyčiose sprogdinimus vykdžiusios šeimos tėvas vadovavo Indonezijos teroristiniam kovotojų tinklui, kuris palaikė ryšius su „Islamo valstybe“.

Kruviniausia teroro ataka Indonezijoje įvykdyta 2002-aisiais, kai turistų pamėgtoje Balio saloje susprogdinus bombas pernakt žuvo 202 žmonės, iš jų dauguma užsieniečių.

Anuomet už išpuolį atsakingas „Al Qaeda“ sąjungininkų judėjimas „Jemaah Islamiyah“ buvo išardytas per Indonezijos, Jungtinių Valstijų ir Australijos teisėsaugos operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.