Malta atmeta Italijos raginimą priimti laivą su 629 išgelbėtais migrantais

Malta sekmadienį pakartojo atsisakanti atverti savo uostus Viduržemio jūroje esančiam vienos nevyriausybinės organizacijos migrantų gelbėjimo laivui su šimtais žmonių, ignoruodama Italijos vidaus reikalų ministro raginimą „nenugręžti akių“.  

Net ir daugybę kartų nepasisekus pabėgėliai vis iš naujo leidžiasi į šią sekinančią kelionę, trokšdami sutikti šeimos narius ir draugus, kurie jau gyvena ES šalyse.<br>AP nuotr.
Net ir daugybę kartų nepasisekus pabėgėliai vis iš naujo leidžiasi į šią sekinančią kelionę, trokšdami sutikti šeimos narius ir draugus, kurie jau gyvena ES šalyse.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-11 07:18

Šeštadienį „SOS Mediterranee“ išgelbėti 629 migrantai yra įstrigę Prancūzijos nevyriausybinės organizacijos laive „Aquarius“, šiuo metu esančiame tarp Maltos ir Sicilijos ir laukiančiame leidimo prisišvartuoti kokiame nors uoste.

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini bendrame pareiškime su ministru Danilo Toninelli, atsakingu už Italijos pakrančių apsaugą, pažymėjo, kad Malta „nebegali toliau nugręžti akių, kai kalbama pagarbą konkrečioms tarptautinėms konvencijoms dėl žmonių gyvybės apsaugos“. 

„Dėl to prašome vyriausybės Valetoje priimti „Aquarius“ ir suteikti pirmąją pagalbą laive esantiems migrantams“, – rašoma ministrų pareiškime. 

Maltos vyriausybė į tai atsakė, kad ministras pirmininkas Josephas Muscatas pasikalbėjo su Italijos premjeru Giuseppe Conte ir pabrėžė, kad „Malta elgiasi griežtai laikydamasi visų savo tarptautinių įsipareigojimų“. 

„Dėl to Malta neįsileis to laivo į savo uostus“, – rašo vyriausybės pareiškime.   

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad M. Salvini pagrasino uždaryti Italijos uostus migrantų gelbėjimo laivams, jei Malta nieko nedarys. 

Tuo tarpu G. Conte pranešė, kad Italija pasiuntė du patrulinius laivus su medikais, kad esant reikalui būtų galima suteikti medicininę pagalbą laive  „Aquarius“ esantiems žmonėms.  

Maltos vyriausybės atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP pabrėžė, kad migrantai buvo išgelbėti Libijos paieškų ir gelbėjimo zonoje vadovaujant gelbėjimo operacijų koordinavimo centrui Romoje, todėl Malta neturi teisinės prievolės priimti migrantus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.