Kim Jong-unas džiaugiasi saldainiu, bet nesiruošia skubėti vykdyti JAV paliepimų

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas paskelbė, kad Šiaurės Korėja dar nepradėjo vykdyti branduolinio nusiginklavimo įsipareigojimo ir greičiausiai greitu metu nepradės, rašo „The Guardian“.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 „Derybos dėl detalių dar nėra pradėtos. Aš ir nesitikiu, kad greitu metu taip nutiks“, – teigė J.Mattisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Derybos dėl detalių dar nėra pradėtos. Aš ir nesitikiu, kad greitu metu taip nutiks“, – teigė J.Mattisas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 10:51 AM, atnaujinta Jun 21, 2018, 11:40 AM

Praėjusią savaitę Singapūre vykusio Donaldo Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimo metu buvo pasiektas susitarimas, kuriuo Šiaurės Korėja įsipareigojo atsisakyti branduolinio ginklo programos, tačiau apie terminus ir proceso vykdymo užtikrinimą kalbama nebuvo.

JAV prezidentas tuoj po susitikimo paskelbė, kad Šiaurės Korėja susprogdins savo raketų bandymo poligonus, o mainais į tai JAV nutrauks karines pratybas su Pietų Korėja.

Tačiau D.Trumpas Kim Jong-unui visus saldainius jau atidavė, o šis JAV lyderiui tik grąžino JAV karių palaikus.

J.Mattisas žurnalistams tvirtino, kad tolimesnės derybos dėl Šiaurės Korėjos nusiginklavimo dar nėra prasidėję.

„Derybos dėl detalių dar nėra pradėtos. Aš ir nesitikiu, kad greitu metu taip nutiks“, – teigė J.Mattisas.

Po susitikimo Singapūre D.Trumpas teigė, kad valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas nedelsiant skris į Šiaurės Korėją pratęsti kalbas dėl branduolinio nusiginklavimo.

„Kalbėsime apie detales po savaitės“, – birželio 12 dieną sakė D.Trumpas.

Tačiau nauji susitikimai dar neįvyko. JAV valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert paskelbė, kad apie M.Pompeo neplanuoja artimiausiu metu skirsti į Šiaurės Korėją.

„Manau, kad viskas, kas vyksta yra beprotybė“, – tvirtino buvęs JAV nacionalinio saugumo komiteto Azijos skyriaus direktorius Victoras Cha.

V.Cha teigimu JAV pareigūnams nepavyko derybose pasiekti, kad susitarimo tekste būtų įrašytą tekstas, jog Šiaurės Korėja įsipareigoja pilnai, patikrinamai ir negrįžtamai atsisakyti branduolinio ginklo iki 2020 metų.

„Jiems nepavyko to pasiekti, bet D.Trumpas vis tiek pasirašė susitarimą, kas reiškia, kad jam labiau rūpėjo susitikimas, o ne jo rezultatas“, – samprotavo V.Cha.

Nors ir nėra nustatyti susitarimo įvykdymo terminai, kad nekiltų pasipiktinimas M.Pompeo turi savąjį. Iki rugpjūčio mėnesio reikia pasiekti reikšmingą rezultatą siekiant pateisinti karinių pratybų organizavimo nutraukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.