IS vadovas naujame garso įraše ragina tęsti „džihadą“

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vadovas Abu Bakras al Baghdadi trečiadienį paskelbtame garso įraše paragino musulmonus tęsti „džihadą“.

IS vadovas Al Baghdadi naujame garso įraše ragina tęsti „džihadą“.<br>Scanpix nuotr.
IS vadovas Al Baghdadi naujame garso įraše ragina tęsti „džihadą“.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2018, 6:51 AM

Per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ musulmonų Aukojimo šventės (Id al Adhos) proga paskelbta žinutė yra pirmasis numanomas IS vadeivos garso įrašas, paskelbtas nuo praeitų metų rugsėjo. Šiuo metu „Islamo valstybė“ jau yra praradusi daugumą teritorijų, anksčiau kontroliuotų Irake ir Sirijoje.

„Užmirštantieji savo tikėjimą, kantrybę, džihadą prieš savo priešus ir pasitikėjimą Kūrėjo pažadu pralaimi ir užsitraukia gėdą, – sakė A. B. al Baghdadi. – Tačiau kai jie viso to laikosi, jie yra galingi ir pergalingi, net jeigu tai įvyksta po tam tikro laiko.“

A. B. al Baghdadi kai kelis kartus buvo paskelbtas žuvusiu, bet Irako žvalgybos tarnyba gegužę nurodė, kad jis tebėra gyvas kažkur Sirijos teritorijoje netoli sienos su Iraku.

Manoma, kad A. B. al Baghdadi keliauja lydimas tik nedidelės grupės savo sekėjų.

Irake gimęs A. B. al Baghdadi Jungtinių Valstijų yra paskelbtas „ieškomiausiu žmogumi pasaulyje“. Vašingtonas už jo galvą siūlo 25 mln. dolerių atlygį.

Vienas Irako pareigūnas sakė, kad džihadistai artėja prie liepto galo, Bagdado pajėgoms per kovo 24 dieną surengtą precedento neturintį reidą Sirijos teritorijoje sučiupus penkis aukšto rango IS vadus.

2017 metų rugsėjį ankstesniame vėliausiame garso įraše, priskiriamame A. B. al Baghdadi, „Islamo valstybės“ vadovas ragino savo kovotojus Sirijoje ir Irake „priešintis“ savo priešams.

2014 metais IS užėmė didžiules teritorijas Sirijoje ir Irake bei paskelbė „kalifatą“ savo kontroliuojamose žemėse.

Tačiau vėliau džihadistai prarado beveik visas šias teritorijas per įvairius puolimus abiejose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.