Policija išardė džihadistų grupuotę, kuri verbuodavo kalinius

Ispanijos policijos pareigūnai išardė grupuotę, kuri, kaip įtariama, indoktrinuodavo ir verbuodavo džihadistus 17 šalies kalėjimų, antradienį pranešė Ispanijos vidaus reikalų ministerija.

 Ispanijos policijos pareigūnai išardė grupuotę, kuri, kaip įtariama, indoktrinuodavo ir verbuodavo džihadistus šalies kalėjimuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ispanijos policijos pareigūnai išardė grupuotę, kuri, kaip įtariama, indoktrinuodavo ir verbuodavo džihadistus šalies kalėjimuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pernai per išpuolius Barselonos La Ramblos gatvėje ir Kambrilso miestelyje žuvo 16 žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pernai per išpuolius Barselonos La Ramblos gatvėje ir Kambrilso miestelyje žuvo 16 žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-02 17:04

Skirtinguose kalėjimuose pareigūnai apklausė 25 kalinius, „kaltinamus priklausymu „Daesh“ artimai grupuotei, skirtai radikalizuoti kitus kalinius“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuriame vartojamas arabiškas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ akronimas.

Dauguma jų buvo marokiečiai arba marokiečių kilmės ispanai, naujienų agentūrą AFP informavo šaltinis kovos su terorizmu pajėgose. Joje taip pat buvo islamą priėmusių ispanų ir vienas danas.

Šiam tinklui priklausė kaliniai, susiję su džihadistų veikla praeityje arba jau už grotų radikalizuoti asmenys. Jis taip pat siekė sutraukti bausmes už teroristinius nusikaltimus atliekančius kalinius į vadinamąjį „Kalėjimo frontą“.

Daugiau informacijos apie grupuotės veiklą ministerija nepateikė. Tačiau minėtas šaltinis nurodė, jog šis tinklas neturėjo „konkretaus plano“ kokiai nors atakai surengti, bet nuteikinėjo narius prieš kalėjimų darbuotojus.

Kai kurie šios grupuotės nariai netrukus turėjo išeiti į laisvę.

„Nors tyrimas prasidėjo nuo vieno konkretaus kalinio tam tikrame kalėjime, šiandien ši nelegali grupuotės veikla išplito į 17 kalėjimų, o tai sudaro 55 proc. įkalinimų įstaigų, kuriose laikomi su džihadistų teroristiniais nusikaltimais susiję kaliniai“, – sakoma pareiškime.

Tarptautiniai tyrimai rodo, kad su kalinių radikalizavimo problema susiduria virtinė šalių nuo Didžiosios Britanijos iki Jungtinių Valstijų.

Į kalėjimus patekę neatsparūs jaunuoliai paprastai jaučiasi atskirti nuo šeimų, išgyvena asmeninę krizę ir tuo pasinaudoja juos verbuojantys radikalai.

Pernai rugpjūčio mėnesį per išpuolius Barselonos La Ramblos gatvėje ir netoliese esančiame kurortiniame Kambrilso miestelyje žuvo 16 žmonių.

Atsakomybę už šiuos išpuolius prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“. Tai buvo didžiausias džihadistų smūgis Ispanijai nuo 2004-ųjų kovą surengtos islamistų atakos, kai Madrido traukiniuose surengti sprogimai nusinešė 191 gyvybę, per juos buvo sužeista daugiau nei 1 800 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.