Palydovinės nuotraukos atskleidė, ką Rusija per vasarą nuveikė Kaliningrado srityje

Naujos palydovinės nuotraukos atskleidžia, kad Rusija atnaujino keturis karinės technikos objektus Kaliningrado srityje. Tačiau greitai sudėtingas pratybas pradėsiančių NATO valstybių tai negąsdina.

Rusija į Kaliningrado sritį atgabeno raketų sistemas „Iskander“, o per vasarą modernizavo saugyklas, kuriose galima laikyti branduolinius ginklus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusija į Kaliningrado sritį atgabeno raketų sistemas „Iskander“, o per vasarą modernizavo saugyklas, kuriose galima laikyti branduolinius ginklus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN ir „Lietuvos rytas“

Oct 23, 2018, 11:26 PM

Šių metų pradžioje iš oro darytos nuotraukos jau leido suprasti, kad Kaliningrade modernizuojama branduolinių ginklų saugykla.

O dabar bendrovės „ImageSat International“ paviešinti kadrai atskleidė, jog rimti atnaujinimo ir plėtros darbai vyksta mažiausiai keturiose eksklavo vietose.

Tarp liepos 19-ąją ir spalio 1 dieną padarytų nuotraukų aiškiai matomi skirtumai – virš ginklų saugyklos vykstančiais darbais norima nuslėpti, kas yra daroma po žeme.

Antra, kaip aiškėja, netoli Primorsko, antro pagal dydį Rusijai priklausančio Baltijos jūros uosto, statoma 40 naujų saugyklų. Nauji bunkeriai juosia senesnius mažesnius bunkerius bazės viduryje. Liepą jie dar buvo statomi, o po 10 savaičių jau baigti.

Į šiaurę nuo didžiausio srities miesto įsikūrusioje Čkalovsko aviacijos bazėje nutiestas naujas geležinkelis ir pagalbinė leidimosi sistema, padedanti lėktuvams tūpti tada, kai orai prasti.

Darbai vyksta ir Černiachovske, kur įsikūrusi 152-osios gvardijos raketų brigados karinė bazė. Vasarį čia dislokuotos branduolines galvutes nešti galinčių raketų sistemos „Iskander“.

JAV gynybos pareigūnai pavadino tai didžiausiu Rusijos žingsniu stiprinant savo pajėgas Baltijos jūros regione.

„Rusams ši teritorija yra labai svarbi, nes tai Baltijos jūros uostas, – teigė JAV karinio laivyno pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas admirolas Jamesas G.Foggo. – Tačiau NATO tai neatbaidys. Jeigu jie nori mesti mums iššūkį, iššūkį mesime patys.“

Rusija taip pat turi sieną su Norvegija, kurioje spalio pabaigoje rengiamos NATO karinės pratybos „Trident Juncture“.

Didžiausiuose kariniuose manevruose šioje šalyje nuo devintojo dešimtmečio dalyvaus 50 tūkst. karių iš 30 šalių, 10 tūkst. transporto priemonių, 150 lėktuvų ir 65 laivai.

Nuo spalio 25-osios iki lapkričio 23-iosios vyksiančiuose „Trident Juncture“ bus išbandomas Aljanso šalių pasirengimas reaguoti į vienos narės užpuolimą, į kurį pagal NATO sutarties 5-ąjį straipsnį turi būti pasirengusios atsakyti visos valstybės.

Bet „Trident Juncture“ prižiūrintis J.G.Foggo nemano, kad pratybos kelia grėsmę Rusijai.

Abiejų valstybių kariuomenes skirs daugiau nei 700 kilometrų, o NATO manevrų pakvietė stebėti Rusijos ir Baltarusijos atstovus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.