Buvęs KGB žvalgas: „Beždžionė su granata – viskas būtų juokinga, jei nebūtų baisu“ (II)

„Nuodijimo Solsberyje pavyzdžiu Vakarai suprato, kad reikalą turi su pavojingais idiotais. Pažodžiui: idiotai planavo operaciją, idiotai ją vykdė, o pagrindinis idiotas palaimino, kontroliavo operaciją ir dengė nesėkmę“, – interviu portalui gordonua.com kalbėjo 66-erių Jurijus Švecas – buvęs sovietų žvalgas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendrakursis KGB institute, prieš 25 metus emigravęs į JAV ir ten tapęs verslo žvalgybos analitiku.

 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Jurijus Švecas.<br>gordonua.com nuotr.
 Jurijus Švecas.<br>gordonua.com nuotr.
 Britų pareigūnai prie Skripalių namo Solsberyje.<br> Scanpix nuotr.
 Britų pareigūnai prie Skripalių namo Solsberyje.<br> Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Scanpix nuotr.
 Donaldas Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
 Donaldas Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
 Nuodytojus iš Rusijos Solsberyje užfiksavo vaizdo kameros.<br> Scanpix nuotr.
 Nuodytojus iš Rusijos Solsberyje užfiksavo vaizdo kameros.<br> Scanpix nuotr.
 Ukrainos politikos ir verslo elitas sulaukia dviprasmiškų vertinimų.<br> Scanpix nuotr.
 Ukrainos politikos ir verslo elitas sulaukia dviprasmiškų vertinimų.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-12-03 21:56, atnaujinta 2018-12-04 06:32

Pirmąją interviu dalį skaitykite čia.

J.Švecas įsitikinęs: iš civilizuoto pasaulio besityčiojantis ir dėl to Vakarų į užribį nustumtas V.Putinas yra tikrasis Rusijos duobkasys.

– Vos tik Vakarų žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Skripalių nuodytojai yra kažkokie Boširovas ir Petrovas, Putinas viešai pareiškė, jog tai paprasti „civiliai asmenys“, „nieko ten ypatingo ir kriminalinio nėra“, jie „patys pasirodys ir apie save papasakos“. Po to „Russia Today“ televizija parodė interviu su jais. Jūs suprantate, kodėl Kremlius išviešino savuosius agentus?,gordonua.com paklausė J.Šveco.

– Tai buvo nemokšiškumo viršūnė. Iki Putino įsikišimo operacijos žlugimą buvo galimą lokalizuoti.

Valstybės galvai nebūtina komentuoti spectarnybų operacijų. O raštingos spectarnybos turi standartinį atsakymą: „Jokių komentarų“. Tegul dviejų šalių spectarnybos aiškinasi tarpusavyje.

Bet Putinas, kaip varlė-keliauninkė, negalėjo tylėti. Juk tai jis sukūrė šią spectarnybą ir tikriausiai jis vykdė „Solsberio operacijos“ aukščiausią kontrolę.

Be to, reikia suprasti, kad dabar tai ypač artima Putinui spectarnyba, kuris atėjus valandai „Č“ privalės jį gelbėti nuo visų įmanomų pavojų.

Jis negalėjo taip paprastai likti nuošalyje. „Bachūrai“ turi dengti savo bosą. Bet kas jį dengs, jei bosas pasirodys esąs niekšas?

Žodžiu, varlė buvo pasmerkta kvaktelėti. Ir Putinas „kvaktelėjo“. Ir vėl kažkaip netradiciškai. Koks sveikai mąstantis žmogus galėjo išstatyti šiuos „turistus“ prieš visą pasaulį?!

Jei Putinas asmeniškai neišklausė jų legendos prieš paleidžiant į televiziją ir pasikliovė kieno nors raportu – jis mulkis, nes ant plauko kabojo jo reputacijos likučiai. Jei asmeniškai išklausė šituos debilus ir nusprendė, kad juos galima leisti į eterį ir žmonės jais patikės, tai jis tiesiog idiotas.

Taigi „Solsberio turistus“ išstato visų apžvalgai, šie prieš kameras tauškia visiškas kvailystes ir galiausiai, užsikabindami už nesutapimų jų atsakymuose, žurnalistai iškapsto dar mažiausiai 300 GRU agentų. O ką? Juk Putinas atskleidė juos visam pasauliui – galima kapstyti toliau. Ir iškapstė.

Putinas savo nuosavam GRU smogė katastrofišką smūgį, kurį galima palyginti su tuo smūgiu, kurį šiai žinybai trenkė pats Skripalis (jis kadaise perdavė britams GRU vidaus telefonų knygą).

Iki tol analogišką smūgį buvo trenkęs GRU generolas Poliakovas, kuris 25 metus dirbo amerikiečiams, kol jo neišdavė sovietams dirbęs Centrinės žvalgybos valdybos bendradarbis Aldrichas Amesas. SSRS Aukščiausiojo teismo Karo kolegijos nuosprendžiu 1988-aisiais Poliakovą sušaudė.

– O kodėl neišviešinti nesėkmę patyrusių agentų, kad maksimaliai suminti neigiamas pasekmes? Neva, atviri bendradarbiavimui, nežinojome apie operaciją, tai atskirų idiotų iš Generalinio štabo saviveikla, visi kaltieji jau atleisti.

– Atsimenate, aš jums sakiau, kad žvalgybos tarnybos profesionalumo ir intelekto lygis visada limituotas jo vadovo profesionalumo ir intelekto lygio?

Surinkite tūkstantį geriausių analitikų bei džeimsų bondų ir virš jų pastatykite kokį nors „Kancarą“ – tai bus „Kancaro“ spectarnyba.

Kadangi Rusijos valdžios vertikalės viršūnėje sėdi tas, kas sėdi, visa sistema limituota jo asmeniniu intelekto ir profesionalumo lygiu. Ir kai Vakaruose galiausiai tą suvokė – pasibaisėjo, nes Kremliaus chuliganas, prasukęs tokią idiotišką operaciją Solsberyje, turi ir raudoną branduolinio ginklo mygtuką.

– Ko konkrečiai imsis Vakarai?

– To, nuo ko mes pradėjome pokalbį: JAV pasitraukia iš Vidutinio ir artimojo nuotolio raketų likvidavimo sutarties ir ima jas gaminti. O skirtingai nuo Kremliaus blefo, šios raketos bus realios ir hypergarsinės. Putinui bus nubrėžtas perimetras, kuriame leista judėti. Žingsnis kairėn ar dešinėn – ir raketas dislokuos per parą.

Be to, JAV pradėjo modernizuoti visą savo branduolinį arsenalą ir įprastą ginkluotę. Ginklavimosi varžybų nebus. Varžyboms reikia mažiausiai dviejų priešininkų, bet Rusija varžyboms neturi nei jėgų, nei lėšų.

O animaciniais filmukais Amerikos neišgąsdinsi. Todėl vienašališkai ir iš esmės bus sustiprinta JAV karinė galia, ir tai ilgamečių Putino pastangų rezultatas.

– Tai padės atvesti į protą Kremlių?

– Manau, taip. 1980-ųjų pradžioje mano akyse sovietų vadovybė atsitokėjo per vieną naktį, kai tik JAV dislokavo Europoje raketas „Pershing-2“ ir sparnuotąsias raketas. Praregėjo praktiškai akimirksniu. Geopolitiniai žaidimai baigėsi.

Beje, raketos „Pershing“ atvedė prie Kremliaus valdžios pasikeitimo. Juk reikėjo pradėti su amerikiečiais derybas, kad jie patrauktų raketas toliau nuo Kremliaus. O amerikiečiai nenorėjo kalbėtis su tais, kurie jiems daugybę metų melavo. Teko į vadovybę įtraukti naujų žmonių. Atsirado Gorbačiovas ir taip toliau.

Todėl prognozuočiau, kad netrukus atsistatydins Sergejus Lavrovas (Rusijos užsienio reikalų ministras – Red.) ir nenustebsiu, jei per Kremliaus televizijas ims kalbėti apie bendražmogiškas vertybes.

Prasidės nauja kova – šįkart už taiką ir dviejų supervalstybių tarpusavio supratimą.

– Kodėl Donaldas Trumpas, nepaisant savo lojalumo Putino režimui, sutiko trauktis iš Vidutinio ir artimo nuotolio raketų likvidavimo sutarties?

– Dėl savo draugo Vovos Putino, kuris nusprendė pažaisti kišimąsi į JAV prezidento rinkimus. To rezultatas: JAV Kongresas ir šalies politinis elitas iškėlė Trumpui griežtas sąlygas: bet koks jo veiksmas ginant Putiną daro vis realesnę galimybę skelbti nepasitikėjimą.

Čia prie Baracko Obamos JAV užsienio politika buvo ištisinis seilėjimasis. Duosiu vieną pavyzdį. Buvęs JAV pasiuntinys Rusijoje Michaelas McFaulas pasakojo, kaip Obama atskrido į Maskvą su oficialiu vizitu. Ir štai Amerikos prezidento kortežas pasuka į Kremlių, į oficialų susitikimą su Putinu.

Pakeliui skambina ir tikslinasi: „Kaip ten Putinas, pasirengęs?“ Atsakymas: „Putinas baseine, plaukioja“.

Kortežas sulėtina greitį, po 15 minučių vėl tikslinasi: „Na, kaip, Putinas pasirengęs?“ – „Dar plaukioja“.

Automobiliai dar sulėtina greitį, po 15 minučių tikslinasi ir vėl gauna tą patį atsakymą. Galiausiai kortežas vos atsivelka iki Kremliaus.

Štai taip JAV prezidentas važiavo į susitikimą su Putinu. Natūralu, tas visiškai atsipūtė, pasijuto jūrų valdovu.

– O kaip reikėjo elgtis?

– Po antro atsakymo „Putinas – baseine“ apsukti kortežą oro uosto kryptimi ir, stovint ant trapo, pareikšti: „Mums netikėtai atsirado skubių reikalų, good bye!“

Dabar prisiminkite, kaip per susitikimą su Putinu neseniai elgėsi JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

Putinas prašosi geros naujienos: „Kiek pamenu, JAV herbe vaizduojamas erelis. Iš vienos pusės jis laiko 13 strėlių, o iš kitos pusės – alyvmedžio šakelę su 13 alyvuogių kaip taikios politikos ženklą. Klausimas: jūsų erelis visas alyvuoges jau sulesė, liko vien strėlės?“

Boltonas jam atsako: „Aš jums neatvežiau nė vienos alyvuogės“. Puikus atsakymas! Seniai taip reikėjo kalbėtis su Putinu.

Pasakysiu štai ką: Putinui pavyko neįtikima! Jis pasiekė sutarimą vieninteliu klausimu, kuris dabar vienija visą Amerikos politinį ir karinį elitą, nepaisant partinės priklausomybės. To sutarimo esmė, kad Putinas – priešas, su kuriuo reikia bendrauti tik iš jėgos pozicijų.

– Kodėl Vakarai suprato, kad Putinas neadekvatus ir priešas tik dabar, karui Ukrainoje tęsiantis penktus metus, Gruzijoje – dešimtus, praėjus 12 metų nuo Litvinenkos nunuodijimo ir taip toliau?

– Dabar Vakarų elitas išgyvena krizę. JAV konstitucija buvo sudėliota taip, kad valdžioje būtų pasiturintis, religingas, protingas ir padorus žmogus. O tokių šiais laikais kritiškai mažai.

Senatorius Johnas McCainas buvo paskutinis iš mohikanų, o dabar valdžioje kažkokia smulkmė. Thatcher ir Reagano lygio lyderiai išėjo, o lygiavertės pamainos taip ir neatsirado.

Bet tai nekeičia istorinių tendencijų. Man labai patinka filosofo Hegelio mintis: „Visa, kas tikra, yra protinga, ir visa, kas protinga, yra tikra“. Tai yra viskas, kas vyksta, galiausiai yra logiška.

Šia prasme man Rusija – paskutinė Ordos atplaiša, kuri istoriniu požiūriu vis greičiau virsta Mongolija. Ir čia labai sėkmingai atsirado Putinas – Rusijos duobkasys, kuris virtuoziškai susitvarko su savo užduotimi.

– Bet ir naftos kaina nėra žema, ir Europos šalių lyderiai atnaujino vizitus į Rusiją, ir pasiruošimas „Nord Stream-2“ statybai įsibėgėjo. Žodžiu, Trumpo, Merkel, Macrono anksčiau ar vėliau neperrinks, o štai Putinas, iš visko sprendžiant, Rusiją valdys artimiausius du dešimtmečius.

– Pastebėkite: susitinka, bet dėl nieko nesusitaria. Susitikimų su Putinu reikia, kad kontroliuotum paciento būklę, ypač jei jis valdo šalį, prismaigstytą branduolinio ginklo ir atominių elektrinių.

Be to, 20 metų istorijai apskritai ne laikotarpis, o Vakarų sankcijos realiai veikia, naftos kainos jau negelbsti Rusijos ekonomikos, žmonės Rusijos vis garsiau bruzda.

Putino Rusiją reikia palikti be Vakarų pinigų ir naujausių technologijų. Visa kita Putinas padarys pats. Kiekvieni jo buvimo valdžioje metai Rusijai smogia nepataisomą smūgį. Faktiškai jis virto svarbiausia grėsme savo šalies nacionaliniam saugumui.

Beje, pačiu savo egzistavimu Rusija dėkinga Vakarams, kurie ją maitino daugiamilijardiniais kreditais Jelcino laikais, kad šalies neišdraskytų į skutelius alkani maištai. Ir Putinas jau 2000-aisiais rašė Billui Clintonui laišką su prašymu padidinti pagalbą maistu. Negalima kandžioti rankos, kuri duoda. Tai blogai baigiasi.

– Jeigu Rusija istoriškai pasmerkta subyrėti, kaip ir kada tai įvyks?

– Egzistuoja du nuosprendžio Putino režimo įvykdymo būdai: greitas ir lėtas.

– Lėtas – tai sankcijos. O greitas?

– Pavyzdžiui, tabakinė, kuri baigė caro Pavelo I valdymą (šis monarchas buvo nužudytas savo rūmuose smūgiu į smilkinį masyvia auksine tabakine, per aukštuomenės sąmokslą – Red.).

Bet jei įvyks kas nors panašaus, didelė tikimybė, kad į valdžią Rusijoje ateis Kadyrovo, Zolotovo arba Sečino tipo veikėjas. Kas bus tada? Jūs žinote, kad dabar Maskvoje po butus išmėtyta keli tūkstančiai iki dantų ginkluotų Kadyrovo smogikų?

– Kam jų prireikė?

– Juos atvežė, kai tik Maskvoje 2011-2012 m prasidėjo masiniai protestai.

– Man atrodė, kad protestų malšinimui buvo sukurta Rusijos nacionalinė gvardija, kuriai vadovauja dar vienas Putino sargybinis Zolotovas.

– Atvirkščiai, nacionalinė gvardija buvo sukurta kaip atsvara Kadyrovo žmonėms. Žodžiu, Putino režimo greito žlugimo atveju nėra garantijų, kad į valdžią branduolinėje šalyje neateis sąlyginis Kadyrovas.

Kai subyrėjo SSRS, amerikiečių galvos skausmu buvo branduolinės ginkluotės „nutekėjimas“. Ir dabar jiems to nereikia.

Boširovas, Petrovas, „Solsberio bokštas“ – viskas būtų juokinga, jei nebūtų baisu, nes Rusiją valdo beždžionė su granata, turinti priėjimą prie branduolinio mygtuko.

Vakarai galiausiai tai suvokė ir nusprendė atsakyti. Taip kad Putino Rusijos laukia lėta gesimas. Ji ir taip pavirto trečiojo pasaulio šalimi, kuri gyvena tik iš to, ką davė Dievas – tai yra, iš naudingųjų iškasenų.

Ir taip vadinamos Rusijos karinės galios mitas dužo į Ukrainą, kur Kremlius klasta pajėgė užgrobti tik Krymą ir keletą rajonų Ukrainos rytuose.

O juk planai buvo grandioziniai: užimti ne tik Donecką ir Luhanską, bet Charkovą, Zaporožę, Odesą, Mykolajevą, Chersoną – žodžiu, parmušti sausumos koridorių į Krymą.

Planas žlugo, o užgrobtos teritorijos tapo lagaminu be rankenos: ir tempti sunku, ir išmesti gaila.

– Imkime blogiausią scenarijų: Putinas valdžioje lieka ilgam, Rusija net ir spaudžiama sankcijų nebyra. Ką tokiomis sąlygomis daryti Ukrainai?

– Nepriklausomos Ukrainos egzistavimas priklauso nuo JAV. Ukraina, o tiksliau jos politinis elitas, turi pagaliau apsispręsti: arba jis su Vakarais, arba su Rusija. Tai yra: ar elitas nori patekti į istoriją kaip klestinčios Ukrainos įkūrėjai, kuriais didžiuosis jų palikuoniai, ar, kaip sakoma, gauti 10 rublių ir tuo džiaugtis.

Pirmuoju atveju Ukraina taps nepaskandinamu Vakarų lėktuvnešiu prie minkštos Rusijos papilvės. Kas bus antru atveju, patys žinote.

Kaip pasakė vienas amerikiečių profesorių: šalis tokia, koks jos elitas, o tai – vos 10-15 proc. gyventojų. Politiškai orientuoto elito Ukrainoje išvis nėra, yra gauja gobšuolių ir plėšikų, kuriems vadžia – greičiausias būdas praturtėti.

Su toki „elitu“ šalis neturi jokios perspektyvos. Nors yra nemažai protingų, patriotiškai nusiteikusių žmonių, prie valdžios jų neprileidžia.

– Ką reikia daryti, kad JAV visapusiškai užsiimtų Ukraina?

– Nustokite vogti taip, tarsi karas viską nurašys. Pas jus vagia be ribų, kaip narkomanas griebia eilinę dozę negalvodamas, kad ji taps paskutine. Manote, Vašingtone nežino, kodėl Ukrainoje sproginėja amunicijos sandėliai? Žino ir tai, ir dar daug kito.

Susiklosto paradoksali situacija, kaip Putinas per kvailumą daro viską, kad Ukraina taptų visaverte Vakarų pasaulio dalimi, bet ukrainiečių „elitas“ dar viską, kad taip neatsitiktų.

– Lapkričio 6-ąją JAV vyko kadencijos vidurio rinkimai. Už ką balsavote?

– Nemėgstu demokratų, bet balsą atidaviau jiems. Jei valdžioje bus daugiau demokratų, Rusijos kišimosi į rinkimus JAV tyrimas pasieks logišką pabaigą.

Taip, Trumpą dabar pastatė į padėtį, kai žingsnis Putino link reikš politinį sušaudymą. Bet aš bijau suktybės.

Pavyzdžiui, Trumpas ir Putinas specialiai kaitina atmosferą, priveda situaciją prie maksimalios įtampos, kad paskutinę akimirką surengtų dvišalę aukščiausio lygio susitikimą ir susitartų.

Putinas gaus atrištas rankas veikti artimajame užsienyje, Trumpo statybos kompanija taps keliais milijardais turtingesnė, o pasaulis lengviau atsidus: f-u-u-u, pavyko išvengti Trečiojo pasaulinio. Toks scenarijus irgi neatmestinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.