Po antskrydžių Sirijoje Maskva kaltina Izraelį „šiurkščiu suverenumo pažeidimu“

Maskva trečiadienį pareiškė, kad Izraelis pažeidė Sirijos suverenumą išvakarėse surengtais antskrydžiais.

Rusija remia B.al Assado režimą.<br>  Sipa/Scanpix nuotr.
Rusija remia B.al Assado režimą.<br>  Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2018, 4:34 PM

„Esame labai sunerimę dėl atakų ir to, kaip jos buvo įvykdytos. Tai yra šiurkštus Sirijos suverenumo pažeidimas“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Sirijos vyriausybė per valstybinę žiniasklaidą pranešė, kad jos oro gynybos sistemos netoli Damasko numušė izraeliečių raketų. Izraelis savo ruožtu pareiškė, kad gynėsi nuo priešlėktuvinės ugnies.

Gynybos ministerija Maskvoje anksčiau paskelbė, kad dėl Izraelio smūgių buvo iškilęs pavojus dviem keleiviniams lėktuvams.

„Izraelio oro pajėgų provokuojantys veiksmai... iškėlė tiesioginę grėsmę dviem laineriams“, – išplatintame pareiškime cituojamas ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, ataka buvo surengta iš Libano teritorijos ir įvyko, kai „du laineriai, nepriklausantys Rusijai, ruošėsi nusileisti Beiruto ir Damasko oro uostuose“.

I. Konašenkovas pridūrė, jog Sirijos kariuomenės oro erdvės gynybos sistemoms buvo taikomi tam tikri apribojimai, „siekus išvengti tragedijos“. Vienas iš lėktuvų buvo nukreiptas į Sirijoje esančią Rusijos aviacijos bazę.

Rusų Gynybos ministerija informavo, kad per antskrydį, kurio metu Izraelio karo lėktuvai paleido 16 bombų, buvo sužeisti trys Sirijos kariškiai.

Ministerijos teigimu, 14 tų užtaisų sunaikino Sirijos gynybos sistemos.

Tuo metu anksčiau trečiadienį Izraelio žiniasklaida pranešė, kad šalies kariuomenė sunaikino netoli Damasko esantį iraniečių raketų „Fajr 5“ sandėlį. Žiniasklaida tvirtino, jog raketos kėlė potencialų pavojų šiauriniam Izraelio Galilėjos regionui.

Remiantis ankstesniais pranešimais, Izraelio lėktuvai smogė taikiniams Sirijoje būdami Libano oro erdvėje. Jų taikinys buvo karinis objektas Damasko apylinkėse.

Izraelio kariuomenė dažnai rengia antskrydžius Sirijoje. Paprastai bombarduojami objektai, siejami su Damaską palaikančiu šiitų libaniečių judėjimu „Hezbollah“ ar Sirijoje esančiais kariniais patarėjais iš Irano.

Maskva yra Damasko sąjungininkė, kurios intervencija į Sirijos pilietinį karą 2015-aisiais laikoma vienu svarbiausių veiksnių, leidusiu prezidentui Basharui al Assadui išlikti valdžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.