Rusija pirma išbandė hipergarsinį ginklą, tačiau Vakarams nereikėtų panikuoti

Rusija praėjusių metų pabaigoje išbandė naują ginklą, kuris Kremliaus teigimu yra nesustabdomas, tačiau užsienio šalių kariuomenių ekspertai neturėtų panikuoti, rašo „National Interest“.

Rusija šią savaitę išbandė naują ginklą, kuris Kremliaus teigimu yra nesustabdomas, tačiau užsienio šalių kariuomenių ekspertai neturėtų panikuoti, rašo „National Interest“. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusija šią savaitę išbandė naują ginklą, kuris Kremliaus teigimu yra nesustabdomas, tačiau užsienio šalių kariuomenių ekspertai neturėtų panikuoti, rašo „National Interest“. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2019, 10:47 PM, atnaujinta Jan 15, 2019, 10:48 AM

Ginklas buvo išbandytas gruodžio 26 dieną, o prezidentas Vladimiras Putinas patikino, kad bandymas buvo sėkmingas ir visi parametrai buvo geri.

Hipergarsinė raketa „Avangard“, anot Rusijos, yra 27 kartus greitesnė už garsą.

Teoriškai ši raketa gali nešti branduolinį ginklą ir ne vien naudotis kinetine energija sunaikinant taikinį. Dėl žemo skridimo aukščio ir didelio manevringumo šią raketą yra sunku numušti.

„Mes neturime gynybos sistemų, kurios galėtų mus apginti nuo tokio ginklo“, – teigė JAV generolas Johnas Hytenas.

Toks ginklas gali puikiai veikti kaip atgrasymo priemonė. JAV gynybos departamento sekretoriaus pavaduotojas Michaelis Griffinas tvirtina, kad toks ginklas yra pavojingesnis be branduolinės galvutės, nes yra greitas ir praktiškai nesustabdomas, tačiau didelės baimės Vakarams dar neturėtų kelti.

V.Putinas tvirtina, kad „Avangard“ raketomis rusai galės naudotis jau kitais metais. Kinija ir JAV yra dar tik vystymo stadijoje. Tačiau skubėdama tapti pirmąją šalimi besinaudojančia tokiais ginklais Rusija gali sukurti nepatikimą ginklą.

2018 liepą M.Griffinas paskelbė, kad JAV yra toliausiai pažengusi šio ginklo kūrimo srityje ir Pentagonas neskuba karius aprūpinti nepatikimu ginklu.

JAV ruošiasi šiuos ginklus pradėti naudoti per ateinantį dešimtmetį, tad ekspertams kyla abejonės dėl tvirtų Rusijos teigimų dėl ginklo patikimumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.