Afganistano prezidentas ragina Talibaną „pradėti rimtas derybas“ su Kabulu

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pirmadienį paragino Talibaną po praėjusią savaitę vykusių precedento neturinčių intensyvių diskusijų tarp sukilėlių ir Vašingtono atstovų Katare „pradėti rimtas derybas“ su Kabulo vyriausybe.

Talibai kol kas nesidera su Afganistano valdžios atstovais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Talibai kol kas nesidera su Afganistano valdžios atstovais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-28 13:38

„Raginu Talibaną... parodyti savo afganišką valią, priimti afganų reikalavimą siekti taikos ir pradėti rimtas derybas su Afganistano vyriausybe“, – iš prezidento rūmų Kabule televizijos transliuotame kreipimesi pabrėžė jis.

Afganų valdžia anksčiau skundėsi, kad jos atstovams neleidžiama dalyvauti diskusijose Katare, ir perspėjo, kad bet kokiam JAV ir Talibano susitarimui turės iš pradžių pritarti Kabulas.

Vis tik Talibanas ilgą laiką atsisakydavo tiesiogiai derėtis su A.Ghani vyriausybe ir vadindavo ministrus „marionetėmis“.

Prezidentas kalbėjo kelios valandos po to, kai jo biuras išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas patikino Kabulą, kad diskusijomis Katare visų pirma siekiama palengvinti taikos derybas tarp kovotojų ir Afganistano vyriausybės.

Z.Khalilzadas vėlai sekmadienį atvyko į Afganistaną praėjus šešioms dienoms nuo derybų su talibų atstovais Dohoje pradžios.

Apie šalys pranešė apie „pažangą“ didėjant viltims, kad precedento neturinti dialogo trukmė galėtų reikšti, jog artėjama prie susitarimo, galinčio paruošti dirvą taikos deryboms Afganistane, nors ir išlieka neišspręstų klausimų.

„Norime taikos: norime, kad ji įsivyrautų kuo greičiau ir pagal planą“, – pirmadienį kalbėjo A.Ghani.

„Neturime užmiršti, kad šio karo aukos yra afganai, ir kad taikos procesui taip pat turi vadovauti afganai“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.