Libijoje per susirėmimus žuvo 35 žmonės, tūkstančiai bėga iš kovų teritorijų

Mažiausiai 35 žmonės žuvo, o dar maždaug 50 buvo sužeisti per kovas su kovotojų vado Khalifos Haftaro pajėgomis netoli Libijos sostinės Tripolio, paskelbė Jungtinių Tautų remiama vyriausybė.

 Dūmai virš Libijos sostinės Tripolio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dūmai virš Libijos sostinės Tripolio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2019, 11:34 AM, atnaujinta Apr 8, 2019, 1:19 PM

Sveikatos apsaugos ministras A'hmidas Omaras patikslintą žuvusiųjų skaičių pateikė sekmadienį vakare interviu Libijos televizijai „al Ahrar“. Kh. Haftaro pajėgos kol kas yra paskelbusios, kad žuvo 14 jų kovotojų.

Sekmadienį netoli Tripolio vyko įnirtingi susirėmimai tarp Kh.Haftaro kovotojų ir tarptautinės bendrijos pripažįstamos Nacionalinės vienybės vyriausybės (NVV) karių.

Kh.Haftarui ketvirtadienį pradėjus puolimą sostinei užimti, abi šalys taip pat surengė viena prieš kitą aviacijos smūgių. Susirėmimai vyko nepaisant JT ir JAV raginimų skubiai nutraukti ugnį.

Kh.Haftaras remia Rytų Libijoje esančią administraciją, konkuruojančią su NVV Tripolyje.

Vyriausybę Tripolyje remiančios pajėgos sekmadienį paskelbė pradėjusios kontrpuolimą „Pykčio ugnikalnis“.

Atstovas Mohamedas Gnounou sekmadienį žurnalistams sakė, kad vyriausybės pajėgos pradėjo operaciją siekdamos „išvalyti visus Libijos miestus nuo agresoriaus ir neteisėtų pajėgų“, turėdamas omenyje Kh.Haftaro kovotojus.

Po ilgamečio diktatoriaus Muamaro Kadhafi nuvertimo 2011 metais Libiją apėmė chaosas ir įsiplieskė aštri priešprieša tarp Tripolyje veikiančios vyriausybės ir Kh.Haftaro šalininkų šalies rytinėje dalyje.

Kh.Haftaro puolimas gali peraugti į pilietinį karą ir vėl sužlugdyti trapias diplomatines pastangas rasti sprendinį Libijos problemoms.

Bėga ir kaupia maisto atsargas

Nuo balandžio 4 dienos mažiausiai 2 200 žmonių pabėgo nuo kovų, vykstančių į pietus nuo sostinės Tripolio, pirmadienį skelbė Jungtinės Tautos (JT) ir įspėjo, kad daugybė civilių yra įstrigę ir jų negali pasiekti pagalbos tarnybos.

Baimindamiesi, kad gali įsiplieksti didžiulės kovos, gyventojai pradėjo kaupti maisto ir kuro atsargas. JT duomenimis, apytikriai 2 200 žmonių jau pabėgo iš vietos, kur vyksta kovos.

Nuo 2011 metų į chaosą panirusioje Libijoje veikia dvi konkuruojančios vyriausybės, kovojančios dėl šalies kontrolės: tarptautinės bendrijos remiama Nacionalinės santarvės vyriausybė (GNA) Tripolyje ir ministrų kabinetas šalies rytuose, kurį remia parlamentas ir generolo Khalifos Haftaro Libijos nacionalinė armija.

Balandžio 4 d. Kh. Haftaras paskelbė Tripolio puolimo pradžią. Nuo puolimo pradžios per susirėmimus tarp Kh. Haftaro vadovaujamų pajėgų ir Jungtinių Tautų (JT) remiamai GNA ištikimų pajėgų žuvo mažiausiai 35 žmonės. Tarp aukų yra ir civilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?