„Bloomberg“ šaltiniai: Lenkija ir JAV greitai gali susitarti dėl amerikiečių karinės bazės

Varšuva greitai gali pasiekti susitarimą su JAV dėl galimybės įkurti Lenkijoje amerikiečių karinę bazę, remdamasi informuotais šaltiniais antradienį pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

JAV kariai pratybose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV kariai pratybose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV kariai pratybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV kariai pratybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV kariai pratybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV kariai pratybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 17, 2019, 1:39 PM

Jei bus susitarta, JAV prezidentas Donaldas Trumpas svarstys galimybę rudenį apsilankyti Lenkijoje, kad paminėtų šį susitarimą.

Vis dėlto neaišku, ar jis visiškai palaiko idėją įkurti karinę bazę šioje šalyje, nors rugsėjį per susitikimą su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda JAV prezidentas tvirtino, kad Vašingtonas „labai rimtai“ žiūri į tokią galimybę.

Lenkijos pareigūnai siūlė nuolatinę JAV bazę prezidento D. Trumpo garbei pavadinti „Trumpo fortu“ (Fort Trump) ir žada šiam projektui skirti 2 mlrd. JAV dolerių (apie 1,77 mlrd. eurų).

JAV šiuo metu Lenkijoje yra dislokavusios maždaug 4 tūkst. karių, kurie čia tarnauja rotaciniu principu. Vietoje to, kad iškart būtų statoma bazė, galėtų būti stiprinamos dabartinės rotacinės pajėgos, sakė šaltinis, informuotas apie diskusijų eigą Baltuosiuose rūmuose.

Pasak informuoto šaltinio, lenkų ir amerikiečių pareigūnai dabar nenori, kad kada nors atsirasianti bazė vadintųsi „Trumpo fortu“.

Šiuo metu planas svarstomas per vadinamąjį procesą tarp agentūrų, kuriam vadovauja Gynybos departamentas, dalyvaujant patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Johnui Boltonui, sako šaltiniai.

„Jungtinės Valstijos ir Lenkija dalyvauja tebevykstančiose diskusijose dėl pajėgų statuso ir šiuo metu neturime, ko pranešti“, – elektroniniame laiške nurodė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Garrettas Marquisas.

A. Dudos atstovas nurodė, kad derybos stumiasi į priekį, bet plačiau komentuoti atsisakė. Vienas informuotas asmuo likusius klausimus pavadino daugiausia techniniais reikalais, susijusiais, pavyzdžiui, su tuo, kiek dar JAV karių bus atsiųsta į Lenkiją, kur tiksliai jie bus dislokuoti ir kokią įrangą su savimi atsiveš.

Šią savaitę lenkų ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis planavo vykti į Vašingtoną, kad aptartų minimą klausimą su D. Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais J. Boltonu, bet kelionė buvo atidėta, pranešė du informuoti šaltiniai.

Po Maskvos 2014 metais įvykdytos Ukrainos Krymo regiono aneksijos baiminantis Rusijos agresijos, NATO per 2016 metų liepos viršūnių susitikimą Varšuvoje nusprendė Lenkijoje ir trijose Baltijos valstybėse dislokuoti keturis rotuojamus tarptautinius batalionus.

Lenkija būgštauja, kad Rusija neatnaujintų agresijos prieš Rytų Europą. A. Duda praėjusiais metais per Kariuomenės dienos proga surengtą paradą pareiškė, kad nuolatinis amerikiečių karių buvimas „atgrasytų bet kokį potencialų užpuoliką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.