10 tūkst. karių dislokavimas kelia nerimą Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje

Įtampa Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje sekmadienį padidėjo po to, kai savaitgali neramiame regione buvo dislokuota mažiausiai 10 tūkst. karių, nors valdžia tikina, kad tai yra eilinė procedūra.

 Indija daugiausia musulmonų gyvenamame Himalajų regione, kuris buvo pasidalintas su Pakistanu 1974 metais, yra dislokavusi 500 tūkst. karių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Indija daugiausia musulmonų gyvenamame Himalajų regione, kuris buvo pasidalintas su Pakistanu 1974 metais, yra dislokavusi 500 tūkst. karių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2019, 4:54 PM

Indija daugiausia musulmonų gyvenamame Himalajų regione, kuris buvo pasidalintas su Pakistanu 1974 metais, yra dislokavusi 500 tūkst. karių. Pastaraisiais metais čia fiksuojamas smurto padidėjimas.

Vietos gyventojai taip pat nuogąstauja prarasiantys specialias privilegijas po to, kai Indijos Aukščiausiasis Teismas pernai pradėjo svarstyti bylą dėl vienos konstitucinės nuostatos.

Pareigūnai sako, kad nauji kariai, kurių skaičių numatoma padidinti iki 20 tūkst., dislokuoti padėti pavargusiam personalui, kuris yra dislokuotas nuo pernai įvykusių vietos rinkimų. Dabar kariai prižiūri tvarką per kasmetines religines hinduistų keliones.

„Kariai dirbo ištisai septynis mėnesius. Kai kurie nori eiti atostogų, o kiti vyks pratybų, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos valdybos vadovas Dilbaghas Singhas. – Mes paprašėme 200 kuopų (20 tūkst. karių).“

Tačiau vienas savo pavardės nenorėjęs skelbti aukšto rango saugumo pareigūnas AFP sakė, kad kariai buvo dislokuoti siekiant apsisaugoti nuo protestų dėl tam tikro sprendimo ar įvykio, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Jis taip pat pridūrė, kad Indijos saugumo tvarka Kašmyre yra „perorientuojama labiau nei bet kada anksčiau“.

Tuo metu vietos gyventojai AFP sakė, kad nerimauja dėl Indijos ministro pirmininko Narendros Modi vyriausybės noro anuliuoti Konstitucijos 35A straipsnį, kas leistų indams iš kitų teritorijų pirkti žemę Kašmyre.

Indija ir Pakistanas jau ne vieną dešimtmetį kovoja dėl Kašmyro, kurio dalį kontroliuoja ir Kinija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.