JAV valstybės departamentas pritaria pasiūlymui parduoti Taivanui 66 naikintuvus F-16

JAV valstybės departamentas antradienį patvirtino pasiūlymą parduoti Taivanui 66 naikintuvus F-16, o šis žingsnis veikiausiai supykdys Pekiną.

 JAV valstybės departamentas antradienį patvirtino pasiūlymą parduoti Taivanui 66 naikintuvus F-16, o šis žingsnis veikiausiai supykdys Pekiną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV valstybės departamentas antradienį patvirtino pasiūlymą parduoti Taivanui 66 naikintuvus F-16, o šis žingsnis veikiausiai supykdys Pekiną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 9:07 AM, atnaujinta Aug 21, 2019, 12:12 PM

Taivanui už 8 mlrd. dolerių (7,2 mlrd. eurų) bus parduota naujausių „Lockheed Martin“ gamybos naikintuvų „F-16C/D Block 70“, informavo Valstybės departamentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pranešime sakė, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas uždegė žalią šviesą siūlomam naikintuvų pardavimui po to, kai apie jį praėjusią savaitę buvo informuotas Kongresas.

„Tai visiškai atitinka susitarimus, istorinius Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykius“, – sakė M. Pompeo.

„Mūsų veiksmai atitinka ankstesnę JAV politiką. Tiesiog vykdome įsipareigojimus, kuriuos prisiėmėme visų šalių akivaizdoje“, – pareiškė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Taivanas planuoja atnaujinti savo oro gynybos pajėgumus Kinijai vis dažniau besiveržiant į jo oro erdvę.

Taivano prezidentūros atstovas pranešime teigia, kad amerikietiški naikintuvai „smarkiai sustiprins mūsų oro gynybos pajėgumus ir padės Taivano savigynai bei palaikyti žmonių laisves ir gerovę“.

Pritarimas šiam sandoriui turės svarbų vaidmenį „taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje ir regione, ypač atsižvelgiant į dažnus Kinijos karinius veiksmus... regione pastaraisiais metais“, sakoma pranešime.

Pekinas Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais. Be to, Taibėjus yra artimas Jungtinių Valstijų sąjungininkas.

Pentagonui pavaldi Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA), atsakinga už JAV karinius sandorius su užsienio šalimis, pareiškė, kad F-16 pardavimas „nepakeis pagrindinio karinio balanso regione“.

„Siūlomas pardavimas prisidės prie gavėjo gebėjimų užtikrinti savo oro erdvės gynybą, regiono saugumą ir sąveiką su Jungtinėmis Valstijomis“, – sakoma DSCA pranešime.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas pirmadienį sakė, kad JAV ginkluotės pardavimas Taivanui „šiurkščiai pažeidžia“ Vašingtono ir Pekino susitarimus ir „yra šiurkštus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus“.

Pasak jo, Vašingtonas turėtų „nedelsdamas atšaukti planuojamą ginklų pardavimą ir liautis pardavinėjus ginklus ir [palaikius] karinius ryšius su Taivanu“.

„Antraip JAV susidurs su visomis pasekmėmis“, – pareiškė Gengas Shuangas.

Taivanas jau turi seno modelio naikintuvų F-16, kuriuos įsigijo 1992-aisiais.

„Lockheed Martin“ tvirtina, kad naujausia orlaivių versija „F-16 Block 70/72“ turi daug avionikos, ginkluotės ir radarų technologijų, kurios neegzistavo, kai buvo kuriami ankstesni modeliai.

Pasak kompanijos, naujieji naikintuvai yra struktūriškai stipresni, tad jie „gali skraidyti ir kautis iki 2070-ųjų ar ilgiau“.

Sandoriui buvo pritarta JAV prekybos deryboms su Kinija atsidūrus aklavietėje; ekonomistų teigimu, tai kenkia ne tik abiem šalims, bet ir visai pasaulinei ekonomikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.