JAV ir Pietryčių Azijos šalys rudenį rengs pirmuosius jūrų mokymus

JAV ir 10 Pietryčių Azijos valstybių rugsėjį surengs pirmąsias bendras karinių jūrų pajėgų pratybas, kurių tikslas – užkirsti kelią „neteisėtiems veiksmams“, Vašingtonui ir Pekinui varžantis dėl įtakos regione.

 JAV ir 10 Pietryčių Azijos valstybių rugsėjį surengs pirmąsias bendras karinių jūrų pajėgų pratybas, kurių tikslas – užkirsti kelią „neteisėtiems veiksmams“, Vašingtonui ir Pekinui varžantis dėl įtakos regione.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 JAV ir 10 Pietryčių Azijos valstybių rugsėjį surengs pirmąsias bendras karinių jūrų pajėgų pratybas, kurių tikslas – užkirsti kelią „neteisėtiems veiksmams“, Vašingtonui ir Pekinui varžantis dėl įtakos regione.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2019, 3:54 PM

Vašingtonas tradiciškai buvo dominuojanti jėga Pietryčių Azijos jūrose, o amerikiečių pajėgų aktyvumas regione didėja, aštrėjančiam prekybos karui su Kinija grasinant apimti pasaulio ekonomiką.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo dalyvavo anksčiau šį mėnesį vykusiame regioniniame susitikime su 10 šalių Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN) atstovais, siekdamas užtikrinti palaikymą Donaldo Trumpo administracijos parengtai „Indijos ir Ramiojo vandenynų“ strategijai.

Tarptautinius nesutarimus nuolat kelia vis kategoriškiau Kinijos reiškiamos pretenzijos į Pietų Kinijos jūrą, kurios vandenyse kerta kai kurie svarbiausi pasaulyje komercinės laivybos keliai.

Nors Pekino interesai yra nesuderinami su jo keturių varžovų iš ASEAN siekiais, Kinija pernai surengė su regioniniu bloku bendras jūrų pratybas.

JAV ir ASEAN jūrų pajėgos tokius pačius manevrus surengs rugsėjo 2 dieną, vėlai penktadienį paskelbė JAV ambasada Bankoke. Mokymai turi prasidėti Tailando jūrų bazėje Čonburio provincijoje, esančioje ryčiau Bankoko.

Penkias dienas truksiančių pratybų tikslas – „palaikyti saugumą jūroje, sutelkti dėmesį į prevenciją ir užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams jūroje“, nurodoma JAV ambasados išplatintame pareiškime.

Mokymai daugiausia vyks prie Vietnamo piečiausios Ka Mau provincijos krantų, kur JAV jūrų pajėgos dislokuos „įtartinus laivus“. Per šį pratimą ASEAN karo laivams mokysis „apieškoti, tikrinti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“ laivus pažeidėjus.

Ginčijamoje jūroje didelė įtampa tarp Kinijos ir Vietnamo tebetvyro nuo liepos, kai kinų tyrimų laivas įplaukė į vandenis, kur Hanojus vykdo kelis naftos ir dujų gavybos projektus.

Laivas šį mėnesį buvo trumpam išplaukęs iš tos akvatorijos, bet paskui sugrįžo, o Hanojus dėl tokių veiksmų paragino įgulą pasitraukti.

Vis tik Tailando gynybos ministerija šeštadienį nesureikšmino sprendimo surengti JAV ir ASEAN mokymus.

„Rengėme pratybas su Kinija, o dabar – su JAV... Tai neturi nieko bendra su dabartine padėtimi“, – pareiškė ministerijai atstovaujantis generolas leitenantas Kongcheepas Tantrawanitas.

Penktadienį JAV karinių jūrų pajėgų transporto laivas praplaukė Taivano sąsiaurius, vykdydamas „laivybos laisvės“ reisą, pranešė salos valstybės Gynybos ministerija.

Šis žingsnis veikiausiai dar labiau suerzins Pekiną, Vašingtonui anksčiau nusprendus parduoti 8 mlrd. dolerių (7,1 mlrd. eurų) vertės ginklų autonominiam Taivanui, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.