Centrinėje Azijoje – kylanti temperatūra dėl didėjančios terorizmo grėsmės

17 žmonių pražudžiusi ataka prie Tadžikistano sienos kontrolės punkto kelia nerimą Vidurinės Azijos regione dėl kelių priežasčių. Viena svarbiausių – baimė, kad „Islamo valstybė“ (IV) rado naują taikinį.

Vidurinės Azijos valstybėse kyla vis didesnė teroristinių grupuočių grėsmė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vidurinės Azijos valstybėse kyla vis didesnė teroristinių grupuočių grėsmė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vidurinės Azijos valstybėse kyla vis didesnė teroristinių grupuočių grėsmė.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Vidurinės Azijos valstybėse kyla vis didesnė teroristinių grupuočių grėsmė.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2019, 10:28 AM, atnaujinta May 9, 2020, 4:48 PM

Ataka lapkričio 6 dieną pasiuntė pavojaus signalą pietinėse Vidurinės Azijos dalyse ir, be jokios abejonės, atkreips Kremliaus dėmesį. Maskvos vadai jau kurį laiką buvo įspėjami apie tokių atakų galimybę. Uzbekistano sostinė Taškentas dabar bijo naujų galimų išpuolių.

Tadžikistano saugumo pareigūnai paviešino šiek tiek detalių apie įvykusį išpuolį. Veiksmas vyko vos keli kilometrai nuo Uzbekistano sienos ir 60 kilometrų į vakarus nuo šalies sostinės Dušanbės.

Sienos saugumo tarnyba savo pranešime paskelbė, kad 20 žmonių lapkričio 3 dieną kirto Tadžikistano sieną, atvykę per Afganistano šiaurėje esančią Kundūzo provinciją.

Minėtoji grupė, kurioje buvo ir viena moteris, įsigijo 4 automobilius ir nuvažiavo į Rudaki regione įsikūrusį pasienio punktą.

Teigiama, kad užpuolikai prieš įvykį įsigijo penkis ginklus. 15 jų žuvo, kai buvo apsupti tadžikų pareigūnų.

Kiti penki asmenys už kelių kilometrų buvo sulaikyti ir suimti.

Iki dabar nėra surinkta įkalčių, kurie įrodytų, kad IV sukarintos grupuotės nariai būtų kirtę Tadžikistano sieną.

Taip pat pažymima, kad Šiaurės Rytų Afganistano dalyje, šalia kurios įvyko incidentas, teritoriją kontroliuoja Talibanas, o ne IV.

Dar kiti ekspertai stebisi šio įvykio detalėmis ir negali patikėti, kad reikėtų užpulti pasienio punktą norint pasisavinti ginklų, kai jų apstu Afganistane.

Rusijos Federacijos saugumo pareigūnai ir ministrai jau kelerius metus kalbėjo, kad IV veikla Afganistane yra grėsmė visai Vidurinei Azijai.

Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas savo nuogąstavimus pareiškė dviejų dienų vizito Dušanbėje ir Taškente metu.

Užpuolikų tapatybės Tadžikistano tarnybos neatskleidžia, bet išvados, kurias galima padaryti po šiurpaus įvykio, yra tokios, kad ši šalis susiduria su vis didesne saugumo rizika.

Lapkričio 6 dieną Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos nariai rinkosi Taškente aptarti kylančio terorizmo grėsmės.

Rusija sukritikavo Turkmėnistaną dėl jo apatiškumo bendradarbiaujant, kad būtų užtikrinta derama sienų apsauga.

Kinija savo ruožtu padėjo Tadžikistanui apsaugoti šalies kalnuotas rytines teritorijas norėdama išvengti kovotojų iš IV organizacijos įsiveržimo į jų šalį per Tadžikistaną.

Kad ir koks būtų užpuolimo motyvas, IV mesti kaltinimai atakomis Tadžikistane gali atsisukti prieš Vidurinės Azijos šalis, Rusiją ir Kiniją.

Tadžikistanas dar neturi svarių įrodymų dėl IV kaltės, todėl ateityje jų suformuota įvykių versija gali sukelti didžiulį teroristinės organizacijos įsiūtį.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.