Londono didvyriai: lenkas puolė teroristą su narvalo iltimi, kitas vyras – su gesintuvu

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas žada peržiūrėti bausmių taikymo tvarką šalyje po to, kai nuteistas teroristas iš kalėjimo buvo paleistas anksčiau laiko, o penktadienį ant tilto Londone mirtinai subadė du žmones ir dar tris sužeidė, praneša naujienų agentūra AFP.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Incidentas ant Londono tilto.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Incidentas ant Londono tilto.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Ant Londono tilto vyras penktadienį puolė žaloti žmones. Du i<br>lrytas.lt koliažas.
Ant Londono tilto vyras penktadienį puolė žaloti žmones. Du i<br>lrytas.lt koliažas.
Incidentas ant Londono tilto.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
Incidentas ant Londono tilto.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
Ant Londono tilto vyras penktadienį puolė žaloti žmones. Du i<br>lrytas.lt koliažas.
Ant Londono tilto vyras penktadienį puolė žaloti žmones. Du i<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 1, 2019, 10:38 AM, atnaujinta Dec 1, 2019, 10:55 AM

Galbūt aukų būtų buvę dar daugiau, jei ne drąsūs žmonės, kurie bandė sutramdyti užpuoliką Usmaną Khaną. Jį nušovė į įvykio vietą atskubėję policijos pareigūnai.

Pranešta, kad vienas iš žuvusiųjų buvo Jackas Merrittas, Kembridžo universiteto kriminologijos instituto koordinatorius.

Kriminologijos institutas istoriniame „Fishmonger‘s Hall“ pastate netoli Londono tilto organizavo renginį, skirtą kalinių socialinei reabilitacijai. Į renginį atėjęs U. Khanas turėjo du peilius ir sprogmenų imitacijas. Jis ėmė badyti žmones, tačiau jie pasipriešino.

Kova su užpuoliku persikėlė į gatvę. Jį sutramdyti taip pat bandė ir buvę kaliniai, ir vienai dienai dalyvauti į renginį išleistas nuteistas žudikas.

Internete paplitusiuose įrašuose matyti kaip su 28 metų U. Khanu kovoja du vyrai – vienas jų purškė užpuoliką gesintuvu, o kitas, lenkas virėjas, pasinaudojo 1,5 metro ilgio narvalo banginio iltimi, kurią pagriebė iš „Fishmonger‘s Hall“ istorinio pastato.

Įrašuose taip pat užfiksuotas kostiumą vilkintis transporto policijos pareigūnas, kuris bėgo tiltu laikydamas iš užpuoliko atimtą peilį.

2012 m. U. Khanas buvo nuteistas 16 metų kalėjimo nes su 8 bendrais planavo detonuoti sprogmenis Londone, taip pat ir vertybinių popierių biržoje, ir siekė dalyvauti teroristų apmokymuose Pakistane.

Jis buvo paleistas iš kalėjimo anksčiau laiko 2018 m. gruodį atlikęs mažiau nei pusę bausmės.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ šeštadienį prisiėmė atsakomybę už Londono centre įvykdytą ataką, per kurią žuvo du žmonės.

„Asmuo, kuris įvykdė Londono ataką... buvo kovotojas iš „Islamo valstybės“ ir tai jis padarė reaguodamas į raginimus taikytis į koalicijos šalių piliečius“, – pranešė IV propagandos agentūra, paminėdama kelių šalių aljansą, kovojantį su džihadistų judėjimu.

Incidentas įvyko praėjus dvejiems metams po to, kai islamistų ekstremistai savo furgoną nukreipė į praeivius ant Londono tilto, o vėliau puolė peiliais badyti atsitiktinius praeivius netoliese esančiame Borafo turguje.

Šeštadienį policija apieškojo du namus Staforde ir Stoke prie Trento, iš kur kilęs U. Khanas.

Išpuolis įvyko iki rinkimų Jungtinėje Karalystėje likus mažiau nei dviem savaitėms ir terorizmo grėsmė tapo rinkimų kampanijos diskusijų objektu.

Jei laimėtų daugumą rinkimuose, B. Johnsonas žadėjo įvesti mažiausiai 14 metų įkalinimo bausmę už rimtus su terorizmu susijusius nusikaltimus ir panaikinti paleidimo anksčiau laiko galimybę, o kai kurie nuteistieji niekada neišeitų į laisvę.

„Visiškai akivaizdu, kad mes negalime toliau taikyti nepavykusių praeities metodų“, – sakė šalies premjeras.

B. Johnsonas teigė, kad skubiai peržiūrimos anksčiau į laisvę išėjusių nuteistųjų bylos.

Teisingumo ministerija tikrina anksčiau į laisvę išėjusių teroristų paleidimo sąlygas. Tokių žmonių yra apie 70.

Šeštadienį „Islamo valstybės“ teroristų grupuotė prisiėmė atsakomybę už išpuolį.

Prieš du metus islamistai ant Londono tilto mikroautobusu partrenkė pėsčiuosius ir pradėjo juos badyti peiliais. Tada žuvo 8 žmonės, o 48 buvo sužaloti. Tris užpuolikus apsikarsčiusius sprogmenų imitacijomis nušovė policininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.