Įtampa Bagdade auga: netoli JAV ambasados nukrito raketa

Bagdade tūkstančiai gedėtojų šeštadienį skandavo „Amerika yra Didysis Šėtonas“ dalyvaudami laidotuvių procesijoje, skirtoje pagerbti įtakingą Irano generolą ir irakiečių kovotojų vadus, žuvusius per JAV aviacijos smūgį Irako sostinėje.

 Po Q.Soleimani žūties Irake ir Irane auga įtampa.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Po Q.Soleimani žūties Irake ir Irane auga įtampa.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2020, 8:42 PM, atnaujinta Jan 8, 2020, 2:06 PM

„Sky news“ skelbia, kad šeštadienio vakarą netoli JAV ambasados nukrito raketa. Kol kas apie aukas ir sužeistuosius nepranešama.

Irano sukarintų Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas generolas majoras Qasemas Soleimani, vienas iš šiitiškos respublikos regioninės saugumo strategijos planuotojų, anksti penktadienį buvo nukautas per amerikiečių aviacijos smūgį netoli Bagdado tarptautinio oro uosto. Ši ataka smarkiai padidino įtampa regione.

Iranas pagrasino rūsčiu atsaku, todėl baiminamasi, kad gali prasidėti didelio masto kariniai veiksmai. JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo ruožtu pareiškė įsakęs surengti šį smūgį, kad užkirstų kelią konfliktui. Jo administracija teigia, kad Q. Soleimani planavo virtinę atakų, kėlusių pavojų amerikiečiams kariams ir pareigūnams, bet jokių įrodymų nepateikė.

JAV vadovaujamos koalicijos Irake, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV), vienas pareigūnas sakė, kad Irakas sumažino operacijų šioje šalyje mastą ir sustiprino „saugumo ir gynybos priemones“ bazėse, kuriose laikoma koalicijos pajėgų.

Be to, Vašingtonas papildomai pasiuntė 3 000 karių į kaimyninį Kuveitą.

NATO taip pat šeštadienį pranešė įšaldanti savo vykdomas Irako pajėgų mokymo misijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.