Sirijos konfliktas per beveik devynerius metus pareikalavo 380 tūkst. gyvybių

Sirijos konfliktas per beveik devynerius metus pareikalavo 370 tūkst. žmonių, įskaitant 112 tūkst. civilių, gyvybių, šeštadienį paskelbė viena padėtį šalyje stebinti organizacija. 

 Šalį draskantis konfliktas privertė palikti namus maždaug 13 mln. sirų. Be to, Sirija patyrė milijardų JAV dolerių vertės materialinę žalą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šalį draskantis konfliktas privertė palikti namus maždaug 13 mln. sirų. Be to, Sirija patyrė milijardų JAV dolerių vertės materialinę žalą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2020, 8:00 PM

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios „The Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinčios platų šaltinių tinklą visoje karo draskomoje valstybėje, tarp aukų yra apie 22 tūkst. vaikų ir daugiau nei 13 tūkst. moterų. 

Konfliktas įsiplieskė 2011 metų kovo 15 dieną kilus precedento neturintiems antivyriausybiniams protestams pietiniame Daraa mieste. 

Vėliau demonstracijos išplito po visą Siriją ir buvo žiauriai numalšintos valdančiojo režimo. Neramumai galiausiai peraugo į kelių frontų ginkluotą konfliktą, į kurį įsivėlusios tiek užsienio jėgos, tiek džihadistų ir kitų kovotojų grupuotės. 

Šalį draskantis konfliktas privertė palikti namus maždaug 13 mln. sirų. Be to, Sirija patyrė milijardų JAV dolerių vertės materialinę žalą. 

Remiantis ankstesniais, pernai kovą paskelbtais, SOHR skaičiais, žuvusiųjų tuomet buvo 370 tūkstančių. 

Nors Rusijos ir Irano palaikomas sirų prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) laimėjo kovą už politinį išlikimą, jo šalis yra suskaldyta ir nuskurdusi. 

Padedamas Maskvos iš sukilėlių atkovojęs didžiąją dalį jų kontroliuotų teritorijų B. al Assadas dabar valdo beveik du trečdalius Sirijos. 

Paskaičiuota, kad dėl pilietinio karo Sirijos ekonomika sugrįžo į prieš tris dešimtmečius buvusį lygį. Be to, buvo sunaikinta kone visa infrastruktūra ir paralyžiuota elektros energijos ir naftos gamyba. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.