Libijos maršalas Kh. Haftaras išvyko iš Maskvos nepasirašęs paliaubų susitarimo

Libijos rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras išvyko iš Maskvos nepasirašęs paliaubų susitarimo, kuriuo būtų nutrauktos devynis mėnesius šalyse besitęsiančios įnirtingos kautynės.

Libijos rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras išvyko iš Maskvos nepasirašęs paliaubų susitarimo, kuriuo būtų nutrauktos devynis mėnesis šalyse besitęsiančios įnirtingos kautynės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Libijos rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Khalifa Haftaras išvyko iš Maskvos nepasirašęs paliaubų susitarimo, kuriuo būtų nutrauktos devynis mėnesis šalyse besitęsiančios įnirtingos kautynės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 9:12 AM, atnaujinta Jan 14, 2020, 10:36 AM

Tai antradienį naujienų agentūrai AFP patvirtino Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Kh. Haftaras pirmadienį vakare paprašė skirti jam laiko iki antradienio ryto susipažinti su dokumentu, kurį jau pasirašė Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovas Fayezas al Sarrajas.

Tačiau maršalas išvyko iš Rusijos sostinės nepasirašęs susitarimo, nurodė Rusijos URM atstovė Marija Zacharova.

Abi delegacijos iš Libijos pirmadienį septynias valandas bandė pasirašyti susitarimą dėl nuolatinių paliaubų Libijoje sąlygų, po savaitgalį įsigaliojusio ugnies nutraukimo.

Derybose, kurioms tarpininkavo Rusijos ir Turkijos užsienio ir gynybos ministrai, nebuvo konflikto šalių susitikimo akis į akį, bet Maskva paskelbė, kad buvo padaryta „pažanga“, o Kh. Haftaras „pozityviai“ įvertino ugnies nutraukimo dokumentą.

Tačiau Rusijos valstybinė žiniasklaida, cituodama šaltinius Libijoje, vėliau pranešė, kad jo lėktuvas išskrido iš Rusijos nepasiekus nuolatinio susitarimo, tad trapios paliaubos atsidūrė nežinioje.

Naftos turtinga Libija nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Šalies rytuose įsitvirtinusios Kh. Haftarui lojalios pajėgos nuo praėjusių metų balandžio bando atimti Tripolį iš NSV.

JT duomenimis, nuo Tripolio puolimo pradžios žuvo daugiau kaip 280 civilių ir apie 2 000 kovotojų, o 146 tūkst. Libijos gyventojų teko palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.