Neslūgstant įtampai tarp Irano ir JAV, Japonija siunčia karo laivą į Artimuosius Rytus

Japonija sekmadienį į retą užsienio misiją į Artimuosius Rytus pasiuntė vieną eskadrinį minininką, kad šis užtikrintų šalies laivų saugumą regione, kol neslūgsta įtampa Irano ir Jungtinių Valstijų santykiuose.

 Japonija sekmadienį į retą užsienio misiją į Artimuosius Rytus pasiuntė vieną eskadrinį minininką, kad šis užtikrintų šalies laivų saugumą regione, kol neslūgsta įtampa Irano ir Jungtinių Valstijų santykiuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Japonija sekmadienį į retą užsienio misiją į Artimuosius Rytus pasiuntė vieną eskadrinį minininką, kad šis užtikrintų šalies laivų saugumą regione, kol neslūgsta įtampa Irano ir Jungtinių Valstijų santykiuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2020, 12:24 PM

Laivas iš į pietus nuo Tokijo esančios Jokosukos karinio laivyno bazės išplaukė į informacijos rinkimo misiją Omano įlankoje, šiaurinėse Arabijos jūros dalyse ir kai kuriose Adeno įlankos dalyse.

Anksčiau Japonija nusprendė nedalyvauti JAV vadovaujamoje operacijoje „Sentinel“, kurios tikslas yra apsaugoti laivybos kelius regione.

„Vyriausybė turi svarbią pareigą apsaugoti su Japonija susijusius laivus“, – 4650 tonų sveriančio minininko „Takanami“ įgulai sakė Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe.

Japonija tradiciškai palaiko šiltus santykius su Artimųjų Rytų šalimis, įskaitant Iraną, nes trečioji pagal dydį pasaulio ekonomika yra itin priklausoma nuo energijos išteklių iš šio regiono.

Praėjusiais metais Sh. Abe susitiko su keliais Artimųjų Rytų lyderiais, įskaitant Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei bei prezidentą Hassaną Rouhani, siekdamas sumažinti augančią įtampą tarp Vašingtono ir Teherano.

Japonijos eskadrinis minininkas prisijungs prie patruliuojančių dviejų Japonijos lėktuvų, kurie skraido regione vykdydami tokią pat misiją.

Per Omano įlanką plukdoma maždaug 90 proc. Japonijos importuojamos naftos.

Japonijos vyriausybė jau yra pareiškusi, kad yra pasirengusi sankcionuoti jėgos panaudojimą, kad apsaugotų laivus, kuriems kils grėsmė.

Tačiau kai kurie stebėtojai pažymi, jog tai prieštarautų Japonijos Konstitucijai, kuri draudžia naudoti karinę jėgą tarptautiniams ginčams spręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu