Cheminio ginklo konvencijos sąraše – keturios „Novičioko“ šeimai priklausančios medžiagos

Keturios itin toksiškų chemikalų šeimai „Novičiok“ priklausančios medžiagos buvo įtrauktos į Cheminio ginklo konvencijos (CWC) uždraustų medžiagų sąrašą.

Keturios itin toksiškų chemikalų šeimai „Novičiok“ priklausančios medžiagos buvo įtrauktos į Cheminio ginklo konvencijos (CWC) uždraustų medžiagų sąrašą.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Keturios itin toksiškų chemikalų šeimai „Novičiok“ priklausančios medžiagos buvo įtrauktos į Cheminio ginklo konvencijos (CWC) uždraustų medžiagų sąrašą.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 4:23 PM

„Keturios naujos cheminio ginklo kategorijos, įskaitant medžiagą „Novičiok“, panaudotą 2018 metais Solsberyje, dabar įtrauktos į CWC [sąrašą]“, pranešė Kanados nuolatinė atstovybė prie Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW).

„Kanados lyderystė šiuo klausimu padarė pasaulį saugesnį, nes šios medžiagos dabar yra prižiūrimos OPCW“, – sakoma pranešime.

2018 metų kovo 4-ąją buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Britų tyrėjai nustatė, o OPCW patvirtino, kad jie buvo apnuodyti itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (A-234). Dėl šio pasikėsinimo britų valdžia apkaltino Rusiją. Maskva šiuos kaltinimus atmeta.

2018 metų rudenį Kanada, JAV ir Nyderlandai pasiūlė į cheminių ginklų sąrašą įtraukti tik dvi „Novičioko“ šeimos medžiagas. Rusija pasiūlymą atmetė ir pasiūlė į sąrašą įtraukti penkias chemines šios šeimos medžiagas. Tačiau, OPCW techninio sekretoriato nuomone, kai kurie Rusijos pasiūlyme nurodyti elementai neatitiko kriterijų, pagal kuriuos medžiagos yra įtraukiamos į šį sąrašą. Galiausiai OPCW Vykdomoji taryba nerekomendavo organizacijos narėms priimti Rusijos pasiūlymą.

2019 metų rugsėjo mėnesį Rusija pateikė naują pasiūlymą, iš kurio buvo išbraukta penkta grupė cheminių medžiagų, kuriai prieštaravo JAV ir jų sąjungininkės.

Galiausiai 2019 metų lapkričio mėnesį valstybėms pavyko pasiekti kompromisą ir Cheminio ginklo konvencijos valstybių narių konferencija patvirtino Rusijos ir Vakarų „trejeto“ pasiūlymą į sąrašą įtraukti keturias pavojingas medžiagas, priklausančias „Novičioko“ šeimai.

Šių metų kovo mėnesį Kanada pateikė konkrečias konvencijos pataisas, siūlančias įtraukti „Novičoko“ šeimai priklausančias medžiagas į OPCW uždraustų medžiagų sąrašą.

Į pirmąjį konvencijos sąrašą, kuriam priklauso ir „Novičioko“ medžiagos, įtraukiami chemikalai, kuriuos galima naudoti cheminių ginklų gamybai arba kaip cheminį ginklą. Jeigu tokių medžiagų yra pagaminama daugiau nei 100 gramų per metus, tai turi būti deklaruojama OPCW. Be to viena šalis gali turėti sukaupusi ne daugiau nei 1 toną tokių medžiagų atsargų. Į tą patį pirmąjį konvencijos sąrašą yra įtrauktas ipritas ir ricinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.