JAV skelbia sumažinusios savo karių kontingentą Afganistane iki sutarto dydžio

Jungtinės Valstijos sumažino savo kontingentą Afganistane iki maždaug 8,6 tūkst. karių – dydžio, suderėto su Talibanu, ketvirtadienį pranešė JAV pajėgų regione vadas.

​Jungtinės Valstijos sumažino savo kontingentą Afganistane iki maždaug 8,6 tūkst. karių – dydžio, suderėto su Talibanu, ketvirtadienį pranešė JAV pajėgų regione vadas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Valstijos sumažino savo kontingentą Afganistane iki maždaug 8,6 tūkst. karių – dydžio, suderėto su Talibanu, ketvirtadienį pranešė JAV pajėgų regione vadas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2020, 10:19 AM

„Dabar jums pasakyčiau, kad įvykdėme savąją susitarimo dalį“, – per tarptautinio strateginių studijų centro „Aspen Institute“ surengtą diskusiją sakė JAV Centrinio štabo viršininkas Kennethas McKenzie.

„Susitarėme per 135 dienas pasiekti, [kad kontingentas Afganistane sumažėtų iki] maždaug pusdevinto tūkstančio. Dabar esame pasiekę šį skaičių“, – sakė jis.

Pagal vasarį sudarytą susitarimą su Talibanu Jungtinės Valstijos sutiko iki liepos vidurio sumažinti savo kontingentą Afganistane nuo 12 tūkst. iki 8 600.

Susitarimu numatyta, kad visos JAV ir kitų šalių pajėgos iš Afganistano bus išvestos iki 2021-ųjų liepos.

Vašingtonas savo pajėgas į Afganistaną pasiuntė po Talibano remto tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojų 2001 metų rugsėjo 11-ąją surengtų atakų Niujorke ir Vašingtone.

K. McKenzie pabrėžė, kad išvesti pajėgas iki 2021 metų gegužės yra „siektinas dalykas“, bet šis procesas yra priklausomas nuo kitų sąlygų.

Pasak generolo, laikomasi „sąlygomis pagrįsto“ požiūrio, todėl „turėtų būti išpildytos mus tenkinančios sąlygos – kad iš Afganistano nebebūtų rengiamos atakos prieš mūsų tėvynę“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, siekiantis būti perrinktas ateinantį lapkritį, yra ne kartą sakęs, kad nori kuo greičiau išvesti amerikiečių pajėgas iš Afganistano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.