Baltarusija atitraukė kariuomenę nuo vakarinės sienos, stebės NATO aktyvumą

NATO pajėgų aktyvumas prie Baltarusijos sienos ir toliau kelia nerimą Minskui, todėl bus adekvačiai reaguojama į situaciją pasienyje, šeštadienį po pasitarimo su prezidentu pareiškė Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas.

Mokymų-kovinėje parengtyje išlieka raketinės ir artilerinės pajėgos ir priemonės, karinės oro pajėgos ir priešraketinės gynybos pajėgos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Mokymų-kovinėje parengtyje išlieka raketinės ir artilerinės pajėgos ir priemonės, karinės oro pajėgos ir priešraketinės gynybos pajėgos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2020, 2:16 PM

„Tas kompleksas priemonių, kurių buvo imtasi Gardino taktine kryptimi, yra nutrauktas, o kariai grąžinti į nuolatinės dislokacijos punktus. Tačiau mes ir toliau adekvačiai reaguosime į tai, kas vyksta prie mūsų valstybės sienos“, – televizijos kanalo STV eteryje pareiškė V. Chreninas.

Kanalui ONT jis patikslino, kad mokymų-kovinėje parengtyje išlieka raketinės ir artilerinės pajėgos ir priemonės, karinės oro pajėgos ir priešraketinės gynybos pajėgos.

Ministras pranešė, jog gynybos ministerija ir toliau stebės padėtį šalia Baltarusijos esančiose teritorijose ir, be kita ko, mato, kad vyksta NATO priešakinių pajėgų judėjimas bei judėjimas pagal operaciją „Atlanto ryžtas“.

Šiuo metu vyksta aljanso pajėgų perkėlimas į Pabradės poligoną, „už 15 kilometrų nuo mūsų valstybės sienos yra JAV 69-ojo tankų pulko antrasis tankų batalionas“. „Iš esmės tas pats vyko ir pavasarį. Tačiau mums taip pat negali nekelti nerimo tai, kad šalia mūsų sienos bus apie 500 žmonių, 29 tankai, 43 kovos mašinos „Bradley“, – pareiškė ministras.

„Mes taip pat stebime sustiprintus aviacijos skrydžius palei mūsų sieną. Taip pat žvalgybą, susijusią su renginiais, vykstančiais mūsų valstybės teritorijoje. Mums negali nekelti nerimo bombonešių B-52 skrydžiai palei mūsų valstybės sieną“, – pridūrė V. Chreninas.

Anksčiau šeštadienį Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka surengė susitikimą su Saugumo tarybos jėgos struktūrų atstovais ir pasidomėjo dėl veiksmų prie vakarinės sienos strategijos, atsižvelgiant į kaimyninėse šalyse vykstančias NATO pratybas.

„Pirmasis klausimas yra susijęs su padėtimi prie vakarinės sienos. Norėčiau išgirsti gynybos ministro ir generalinio štabo viršininko ataskaitą apie tai, kokių mūsų kariuomenei siūlote imtis veiksmų artimiausiu metu, t.y., jeigu NATO pajėgos Lenkijoje ir Lietuvoje iš esmės užbaigė vadinamąsias pratybas ir ten daugiau nejuda, mums reikėtų adekvačiai į tai reaguoti. Mes negalime ten ilgą laiką be būtinybės laikyti tiek karinių pajėgų. Tuo labiau, kad tai nepigiai atsieina“, – sakė A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis taip pat pridūrė, kad jeigu „ten ir toliau vyksta tai, kas vyko prieš mėnesį, reiškia, kokie bus jūsų pasiūlymai dėl to, kaip mums į tai reaguoti?“ „Trumpai tariant, kokie bus tolesni mūsų ginkluotųjų pajėgų veiksmai prie vakarinės sienos, atsižvelgiant į tai, kas vyksta Lenkijoje ir Lietuvoje?“ – paklausė A. Lukašenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.