Armėnija praneša, kad Azerbaidžanas apšaudo civilinius objektus Stepanakerte

Azerbaidžano pajėgos sekmadienį apšaudė pagrindinį separatistinio Kalnų Karabacho regiono miestą Chankendi (Stepanakertą), prasidėjus antrai kovų savaitei pranešė armėnų pareigūnai.

Per apšaudymą sugriautas namas Tertere.<br>AP/Scanpix nuotr.
Per apšaudymą sugriautas namas Tertere.<br>AP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžano prezidentas kritikuoja tarpininkus, nesiliaujant susirėmimams Kalnų Karabache.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Azerbaidžano prezidentas kritikuoja tarpininkus, nesiliaujant susirėmimams Kalnų Karabache.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Susirėmimai Kalnų Karabache jau pareikalavo civilių aukų.<br>Scanpix nuotr.
Susirėmimai Kalnų Karabache jau pareikalavo civilių aukų.<br>Scanpix nuotr.
Susirėmimai Kalnų Karabache jau pareikalavo civilių aukų.<br>Scanpix nuotr.
Susirėmimai Kalnų Karabache jau pareikalavo civilių aukų.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 4, 2020, 10:19 AM, atnaujinta Oct 4, 2020, 2:28 PM

Chankendi esanti naujienų agentūros AFP komanda maždaug 9 val. 30 min. girdėjo sirenas, o kiek vėliau – kelis sprogimus. Sekmadienį mieste nėra elektros.

„Azerbaidžano pajėgos raketomis apšaudo civilinius taikinius Stepanakerte“, – AFP sakė Armėnijos gynybos ministerijos atstovas Artsrunas Ovhanisianas.

Azerbaidžano pareigūnai savo ruožtu sakė, kad ėmėsi „atsakomųjų priemonių“ po armėnų separatistų raketų ugnies iš Chankendi.

Azerbaidžano gynybos ministerija pranešė, kad armėnų ginkluotosios pajėgos iš Chankendi leidžia raketas į Tertero ir Goradizo miestus Fiuzuli rajone.

Baku ir Jerevanas prieš kelis dešimtmečius įsivėlė į rusenantį konfliktą dėl etninių armėnų kontroliuojamo Kalnų Karabacho, atsiskyrusio nuo Azerbaidžano per kruviną karą 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, nusinešusį maždaug 30 tūkst. gyvybių.

Rugsėjo 27 dieną kilusios naujos kovos yra vienos įnirtingiausių nuo 1994 metų, kai buvo pasiektas paliaubų susitarimas. Nuo sekmadienio jau žuvo per 240 žmonių, įskaitant daugiau kaip 30 civilių.

Abi šalys ignoruoja tarptautinės bendruomenės raginimus nutraukti kovos veiksmus ir kaltina viena kitą dėl vis atsinaujinančių susirėmimų, didėjant nuogąstavimams, kad konfliktas gali virsti visapusišku karu ir įtraukti regiono galias Turkiją ir Rusiją.

Kalnų Karabacho vadovas sekmadienį paskelbė, kad planuojama atakuoti karinius taikinius didžiuosiuose Azerbaidžano miestuose. Separatistai taip pat pranešė sunaikinę Azerbaidžano karinį oro uostą Gendžėje.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., ginčijamoje teritorijoje vyksta mūšiai. Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių. Azerbaidžanas tvirtina užėmęs kelis Karabacho kaimus ir strategines aukštumas. Jerevanas tai neigia ir praneša, kad apšaudoma ir Armėnijos teritorija.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Nuo 1992 metų vedamos derybos dėl Kalnų Karabacho problemos taikaus sureguliavimo, bet jos iki šiol nedavė rezultatų.

Azerbaidžanas praneša apie antro pagal dydį miesto Gendžės apšaudymą

Azerbaidžanas sekmadienį paskelbė, kad antrą pagal dydį šalies miestą Gendžę apšaudo armėnų pajėgos, intensyvėjant kovoms dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Azerbaidžano gynybos ministerija savo interneto svetainėje skelbia, kad šalies vakaruose esanti ir daugiau kaip 330 tūkst. gyventojų turinti Gendžė ir keli kiti civiliniai rajonai apšaudomi raketomis ir artilerijos sviediniais.

Kalnų Karabacho vadovas Araikas Arutiunianas anksčiau sekmadienį paskelbė, kad planuojama atakuoti karinius taikinius didžiuosiuose Azerbaidžano miestuose. Separatistai taip pat pranešė sunaikinę Azerbaidžano karinį oro uostą Gendžėje.

Sekmadienį ryte, prasidėjus antrai kovų savaitei, armėnų pareigūnai paskelbė, kad Azerbaidžano pajėgos apšaudė pagrindinį separatistinio Kalnų Karabacho regiono miestą Chankendi (Stepanakertą). A. Arutiunianas feisbuke parašė, kad Azerbaidžanas „taikiniu pavertė taikius gyventojus“ ir apšaudo Chankendi iš raketų sistemų „Polonez“ ir „Smerč“, todėl kariniai objektai didžiuosiuose Azerbaidžano miestuose „tapo mūsų armijos taikiniais“.

Tuo metu Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad iš šalies teritorijos taikiniai Azerbaidžane nėra apšaudomi.

Baku teigia, kad iš Armėnijos teritorijos buvo apšaudytas raketomis Azerbaidžano vakaruose esantis Giandžos miestas

Armėnijos ginkluotosios pajėgos apšaudė raketomis Azerbaidžano vakaruose esantį Giandžos miestą. Tai sekmadienį pranešė Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo padėjėjas Hikmetas Gadžijevas.

„Iš Armėnijos teritorijos į Giandžą buvo paleista raketų“, – sakė jis.

H. Gadžijevas taip pat informavo apie Tertero ir Goradizo miestų, esančių prie Kalnų Karabacho, apšaudymą iš artilerijos pabūklų ir raketomis. Be to, anot jo, iš Armėnijos teritorijos buvo apšaudytos gyvenvietės Fizuli ir Džebrailo rajonuose. „Per šias atakas žuvo ir buvo sužeista civilių“, – pridūrė jis.

Kaip teigė H. Gadžijevas, dauguma artilerijos ir raketų atakų rengiama iš bazių, esančių netoli Stepanakerto. „Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos, siekdamos užtikrinti gyventojų saugumą, tikslia ugnimi naikina šiuos punktus ir imasi adekvačių priemonių“, – pareiškė I. Alijevo padėjėjas.

Pasak jo, Armėnija, apšaudydama Azerbaidžano miestus, naudoja tarptautinių konvencijų uždraustas kasetines bombas.

Armėnijos ministras J. Borrelliui: Kalnų Karabacho konflikte dalyvauja Turkija

Armėnijos užsienio reikalų ministras Zohrabas Mnacakanianas per pokalbį telefonu su Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu pareiškė, kad Azerbaidžanas apšaudo civilinę infrastruktūrą Kalnų Karabache, ir išreiškė susirūpinimą tuo, kad prie Azerbaidžano agresijos „tiesiogiai“ prisideda Turkija.

Azerbaidžano pajėgos iš didelio kalibro ginklų apšaudo taikias gyvenvietes ir civilinę infrastruktūrą, žūsta žmonių, sakė Z. Mnacakanianas, kurį sekmadienį citavo Armėnijos užsienio reikalų ministerija.

Ministras taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „tiesioginio Turkijos įsitraukimo į Azerbaidžano agresiją, taip pat ir užsienio kovotojų teroristų atsiuntimu“. Tai kelia grėsmę regiono saugumui ir gali išprovokuoti visapusišką karą, pažymėjo Z. Mnacakanianas.

Tuo tarpu Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija anksčiau sekmadienį pareiškė, kad Turkija nedalyvauja kovos veiksmuose Kalnų Karabacho konflikto zonoje.

„Nuolatiniais Armėnijos vadovybės tvirtinimais, kad Turkija neva dalyvauja konflikte, siekiama vieno: įtraukti į [konfliktą] naujų šalių“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sekmadienį suintensyvėjus kovoms Armėnija ir Azerbaidžanas apšaudė vienas kitą raketomis; pranešama, kad yra žuvusių žmonių.

Jerevanas pranešė, kad Azerbaidžano pajėgos vėl apšaudė pagrindinį separatistinio Kalnų Karabacho regiono miestą Chankendi (Stepanakertą).

Azerbaidžanas paskelbė, kad armėnų pajėgos apšaudo antrą pagal dydį jo miestą Gendžę, taip pat ir iš kitų rajonų, ne tik iš Kalnų Karabacho. Separatistų pajėgos teigia, kad Azerbaidžano vakaruose esančioje ir daugiau kaip 330 tūkst. gyventojų turinčioje Gendžėje sunaikino oro pajėgų bazę.

Abi šalys kaltina viena kitą taikantis į civilius rajonus.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas padėtį Kalnų Karabache šeštadienį telefonu aptarė su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Tai buvo antras jų pokalbis per kelias pastarąsias dienas.

Azerbaidžanas pranešė, kad sunkiai sužeistas Kalnų Karabacho lyderis A. Arutiunianas, Armėnija tai neigia

Per Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų ataką sunkiai sužeistas nepripažintos Kalnų Karabacho Respublikos lyderis Araikas Arutiunianas. Tai sekmadienį per spaudos konferenciją pranešė Azerbaidžano prezidento padėjėjas Hikmetas Gadžijevas.

„Azerbaidžano armijai smogus tikslų smūgį, buvo sunkiai sužeistas apsišaukėlės Kalnų Karabacho Respublikos lyderis A. Arutiunianas“, – sakė jis.

Pasak H. Gadžijevo, atakos metu A. Arutiunianas „buvo bunkeryje“.

Armėnija tučtuojau paneigė šią informaciją. „Azerbaidžano atstovai šiandien aktyviai platina informaciją, kad esą prezidentas A. Arutiunianas sužeistas. Tai neatitinka tikrovės“, – sakoma Armėnijos vyriausybės bendrojo informacijos centro pranešime, kuriame remiamasi Kalnų Karabacho vadovo atstovu spaudai Vagramu Pogosianu.

Turkija smerkia Armėnijos atakas „prieš civilius“

Turkija sekmadienį pasmerkė tai, ką pavadino Armėnijos pajėgų atakomis prieš civilius antrajame pagal dydį Azerbaidžano mieste Gendžėje.

„Armėnijos šiandienos atakos prieš civilius... Gendžėje yra naujas jos požiūrio nepripažinti įstatymų indikatorius. Smerkiame šias atakas“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jerevano ir Baku konflikte dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono Turkija remia etniškai artimą Azerbaidžaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.