Armėnija praneša, kad Azerbaidžanas apšaudė Stepanakertą kasetiniais šaudmenimis

Naktį į pirmadienį Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos apšaudė nepripažintos Kalnų Karabacho Respublikos (KKR) sostinę Stepanakertą kasetiniais šaudmenimis. Tai pranešė Informacijos centras prie Armėnijos ministrų kabineto, remdamasis KKR pareigūnais.

Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 9:04 AM, atnaujinta Nov 9, 2020, 4:00 PM

„Naktį gyvenvietėse, išskyrus Stepanakertą, buvo santykinai ramu. Priešas po vidurnakčio kelis kartus apšaudė Stepanakertą didelio nuotolio kasetinėmis raketomis, nukentėjo civilinė infrastruktūra“, – sakoma pranešime.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d. Regione prasidėjo Armėnijos ir Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų mūšiai.

Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių.

Jau tris kartus buvo susitarta nutraukti ugnį, bet beveik iškart šie susitarimai buvo pažeidžiami.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties.

1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Kalnų Karabachas skelbia praradęs dar dešimtis karių

Kalnų Karabachas per besitęsiančius mūšius su Azerbaidžanu neteko dar dešimčių karių. Kritusių kareivių skaičius išaugo 44 iki 1 221, pirmadienį pranešė regiono žinybos. Kalnų Karabacho vadovybė apkaltino Azerbaidžaną toliau smarkiai atakuojant sostinę Stepanakertą – be kita ko, uždraustomis kasetinėmis bombomis.

Azerbaidžano gynybos ministerija Baku kaltinimus atmetė. Baku, be to, dėl cenzūros esant karo stoviui nepateikia duomenų apie nuotolius savo pajėgų pusėje.

Ir toliau lieka neaiški padėtis dėl strategiškai svarbaus Šušos miesto. Azerbaidžanas sekmadienį paskelbė, kad atsikovojo miestą. Armėnija tai paneigė.

Šuša laikoma svarbiausiu miestu. Žinybos Kalnų Karabache pačios skelbė, kad jo praradimas galiausiai reikš ir pralaimėjimą kovoje dėl viso regiono.

Azerbaidžanas skelbia Kalnų Karabache atsikovojęs dar 23 vietoves

Azerbaidžano pajėgos kovoje dėl Kalnų Karabacho, prezidento Ilhamo Alijevo duomenimis, atsikovojo dar 23 vietoves. „Tegyvuoja Azerbaidžano kariuomenė! Karabachas yra Azerbaidžanas!“, – rašė jis pirmadienį tviteryje.

Nuo mūšių pradžios rugsėjo 27 dieną, Azerbaidžano duomenimis, perimta daugiau kaip 200 vietovių kontrolė. Kalnų Karabachas ir Armėnija to nepatvirtina.

Armėnų pajėgos įvairiomis kryptimis atrėmė priešiškas atakas, pirmadienį Jerevane pranešė Gynybos ministerija. Ypač smarkūs mūšiai esą virė dėl strategiškai svarbaus Šušos miesto bei Martunio, Martakerto, Tagavardo ir kitų vietovių. Visur atakos buvo atremtos. Karine netoli Šušos esą artilerijos ugnimi „sunaikinta“ visa grupuotė.

Sekmadienį I. Alijevas skelbė, kad Azerbaidžano pajėgos atsikovojo Šušą. „Tai didelė pergalė! – rašė jis tvirteryje. – Lenkiuosi prieš kankinių sielas“. Nepriklausomų šaltinių patvirtinimo, kad Azerbaidžanas perėmė miesto kontrolę, nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.