Azerbaidžanas kaltina Armėniją apšaudžius jo dalinius per sieną

Azerbaidžanas apkaltino Armėniją apšaudžius jo dalinius per valstybinę sieną naktį į pirmadienį. Tai pranešė Azerbaidžano gynybos ministerija.

Konfliktas Kalnų Karabache.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 10:24 AM, atnaujinta Nov 9, 2020, 1:18 PM

„Armėnija pažeidė ugnies nutraukimo režimą, – sakoma žinybos pranešime. – Armėnijos ginkluotosios pajėgos vėl apšaudė iš minosvaidžių ir šaulių ginklų Azerbaidžano armijos dalinius per valstybinę sieną“.

Pasak pranešimo autorių, Armėnijos pajėgos, patyrusios gyvosios jėgos ir karinės technikos nuostolių kai kuriuose fronto ruožuose, buvo priverstos trauktis. Pirmadienio rytą karo veiksmai tęsiasi, operatyvinę situaciją kontroliuoja Azerbaidžano kariuomenė.

Jerevanas: Kalnų Karabache tęsiasi kautynės dėl svarbaus miesto

Armėnija pirmadienį pranešė, kad ginčijamame Kalnų Karabache tęsiasi kovos dėl strategiškai svarbaus Šušos miesto, nors Azerbaidžanas išvakarėse pareiškė atkovojęs jį iš armėnų separatistų pajėgų.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas sekmadienį paskelbė, kad jo pajėgos užėmė šį antrąjį pagal dydį Karabacho miestą, kurį armėnai vadina Šuši.

Jerevanas paneigė šį teiginį ir pabrėžė, kad tame rajone tęsiasi susirėmimai.

„Šuši–Karintako sektoriuje vyksta įnirtingos kovos“, – tviteryje pareiškė Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian, paminėdama kaimą kalno, ant kurio yra ginčijamas miestas, papėdėje.

„Priešas atsitraukė, o draugiškos pajėgos užėmė palankesnes linijas“, – pažymėjo ji.

Šušos paėmimas būtų didelė pergalė Azerbaidžanui, praėjus šešioms savaitėms nuo kautynių atsinaujinimo Kalnų Karabache – etninių armėnų kontroliuojame anklave, kuris per niokojantį karą 10-e dešimtmetyje atsiskyrė nuo Azerbaidžano.

Kautynių epicentre atsidūręs miestas yra maždaug už 15 km nuo anklavo didžiausio miesto Stepanakerto ir šalia pagrindinio kelio, jungiančio su separatistus remiančia Armėnija.

Rugsėjo pabaigoje tarp Azerbaidžano ir separatistų pajėgų kilo naujos kautynės dėl Kalnų Karabacho, paskelbusio nepriklausomybę prieš 30 metų.

Tos deklaracijos nepripažįsta jokia valstybė, net Armėnija, o pagal tarptautinę teisę regionas laikomas Azerbaidžano dalimi.

Pastarojo meto kautynės yra didžiausios per pastaruosius kelis dešimtmečius. Per atsinaujinusį konfliktą žuvo jau mažiausiai 1 000 žmonių, įskaitant dešimtis civilių, o tikrasis aukų skaičius, kaip manoma, yra daug didesnis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.