Dohoje atnaujintos Afganistano taikos derybos

Kataro sostinėje Dohoje trečiadienį atnaujintos Talibano ir Afganistano vyriausybės taikos derybos, pranešė abiejų šalių derybininkai, Afganistane augant smurto bangai ir daugėjant kaltinimų dėl lėtos derybų pažangos.

JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 3:49 PM

Ilgus mėnesius trukusios abiejų šalių derybos kol kas davė mažai rezultatų, nors derybininkų pasiektas susitarimas, ką aptarti kitame derybų etape, buvo laikomas derybininkų proveržiu.

Gruodžio pradžioje abiejų šalių derybininkai nusprendė padaryti pertrauką po mėnesius trukusių dažnai įtemptų susitikimų, kuriuos strigdė nesutarimai dėl darbotvarkės, diskusijų formato ir religinių interpretacijų.

„Antrasis derybų tarp afganistaniečių ratas šį vakarą prasidėjo parengiamuoju susitikimu“, – trečiadienį per „Twitter“ parašė Talibano biuro Dohoje atstovas Mohammadas Naeemas.

„Susitikime buvo nuspręsta, kad darbotvarkės klausimams aptarti abiejų šalių paskirtos [derybininkų] komandos kitą šeštadienį pradės darbą ir aptars darbotvarkės klausimus“, – nurodoma pranešime.

Afganistano vyriausybės derybininkai netrukus po Talibano paskelbė beveik identišką pranešimą apie derybų atnaujinimą.

Kabulo vyriausybės derybininkai sieks nuolatinių paliaubų ir apsaugoti dabartinius valdymo mechanizmus, sukurtus po Talibano nuvertimo 2001 metais per JAV vadovaujamą invaziją, išprovokuotą tais pačiais metais įvykdytų Rugsėjo 11-osios teroro atakų.

Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovų derybas nuo pradžių temdė išaugęs smurtas, tačiau konflikto nualintoje šalyje pastaruoju metu padaugėjo suplanuotų pareigūnų, aktyvistų ir žurnalistų nužudymų.

Nuo lapkričio mėnesio tarp nužudytųjų Kabule ir kituose miestuose buvo Kabulo provincijos gubernatoriaus pavaduotojas, penki žurnalistai ir garsus rinkimų aktyvistas.

Dėl šių žmogžudysčių Afganistano pareigūnai kaltina Talibaną, tačiau radikali grupuotė kaltinimus neigia, o džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ teigia, kad kai kurias šių žmogžudysčių įvykdė jo kovotojai.

Afganistano žvalgybos vadovas Ahmadas Zia Sirajas pirmadienį parlamente sakė: „mes manome, kad Talibanas planuoja vilkinti derybas iki amerikiečių pajėgų išvedimo iš Afganistano gegužės mėnesį“.

„Nematome, kad Talibanas ketintų ar norėtų siekti taikos“, – sakė jis.

Pagal istorinį 2020 metų vasarį Vašingtono ir Talibo sudarytą susitarimą, JAV įsipareigojo išvesti visas užsienio pajėgas iš Afganistano iki 2021 metų gegužės mėnesio.

JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas ragina paspartinti taikos derybų procesą ir pažangą, baigiantis amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.