Likus 2 dienoms iki popiežiaus vizito - raketomis apšaudyta Irako bazė, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių Popiežius į Iraką vyks nepaisydamas raketinės atakos

 Mažiausiai 10 raketų trečiadienį buvo apšaudyta vakarinėje Irako dalyje esanti karinė bazė, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių, pranešė saugumo šaltiniai.

Incidentas įvyko likus dviem dienoms iki istorinio popiežiaus Pranciškaus vizito į Iraką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Incidentas įvyko likus dviem dienoms iki istorinio popiežiaus Pranciškaus vizito į Iraką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2021, 9:41 AM, atnaujinta Mar 3, 2021, 12:39 PM

Incidentas įvyko likus dviem dienoms iki istorinio popiežiaus Pranciškaus vizito į Iraką.

Didžiulės Ain al Asado oro pajėgų bazės Irako vakaruose esančioje dykumoje apšaudymas yra ketvirtas kartas per mažiau nei tris savaites, kai raketos pataiko į Vakarų objektus šioje šalyje.

Ain al Asado oro pajėgų bazėje yra irakiečių pajėgų ir karių iš JAV vadovaujamos koalicijos, padedančios kovoti su džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) likučiais, taip pat nepilotuojamų dronų džihadistų „miegančioms“ kuopelėms stebėti.

Ataka prieš Ain al Asado oro pajėgų bazę įvyko 7 val. 20 min. vietos (6 val. 20 min. Lietuvos) laiku, informavo koalicijos atstovas pulkininkas Wayne'as Marotto, tačiau nenurodė, ar per ją kas nors nukentėjo.

Pasak saugumo šaltinių, per ataką ištiktas širdies smūgio mirė vienas civilis kontraktininkas. Jo tautybės šaltiniai nenurodė, su JAV vadovaujama koalicija dėl komentaro susisiekti nepavyko.

Irako saugumo pajėgos pranešė suradusios platformą, nuo kurios į bazę buvo paleista 10 „Grad“ tipo raketų“.

Vakarų saugumo šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad raketos buvo Irano gamybos „Arash“. Tai 122 mm artilerijos raketos, sunkesnės už tas, kurios buvo panaudotos per kitas panašias atakas.

2020 metais dešimčių raketinių atakų ir pakelės sprogdinimų taikiniais Irake tapo Vakarų saugumo, kariniai ir diplomatiniai objektai. Irako ir Vakarų pareigūnai dėl šių išpuolių kaltina proiranietiškas grupes.

Po paliaubų su griežtosios linijos šalininkais tokios atakos spalį beveik liovėsi, bet pastarąsias tris savaites jų vėl buvo daugiau.

Vasario viduryje buvo paleista raketų į JAV vadovaujamos koalicijos karius kurdų regiono sostinėje Arbilyje, žuvo du žmonės.

Po kelių dienų raketomis buvo smogta JAV kariškių kontraktininkų kompanijai, dirbančiai į šiaurę nuo sostinės Bagdado, ir JAV ambasadai Bagdade.

Popiežius į Iraką vyks nepaisydamas raketinės atakos

Popiežius Pranciškus trečiadienį sakė, jog vis dar tikisi nuvykti istorinio vizito į Iraką, kur prieš kelias valandas buvo surengta raketinė ataka prieš karinę bazę ir joje esančius JAV vadovaujamos koalicijos karius.

„Poryt, Dievui leidus, išvykstu į trijų dienų piligrimystę į Iraką. Jau seniai trokštu susitikti su tiek daug kentėjusia irakiečių tauta, aplankyti kenčiančią Bažnyčią Abraomo žemėje“, – per tradicinę trečiadienio bendrąją audienciją sakė 84 metų Pranciškus.

Argentiniečių pontifikas prašė malda lydėti jį per šią pirmą popiežių kelionę į Iraką, kur jis tikisi padrąsinti mažėjančią krikščionių bendruomenę likti savo istorinėje tėvynėje ir plėsti ryšius su islamu.

„Prašau jūsų malda lydėti šią apaštališkąją kelionę, kad ji įvyktų pačiu geriausiu būdu ir atneštų laukiamus vaisius“, – sakė jis.

„Irakiečių tauta mūsų laukia, ji laukė šv. Jono Pauliaus II, bet jam kelionė buvo uždrausta. Negalima antrą kartą nuvilti tautos. Melskime, kad šis vizitas duotų gera“, – pridūrė jis.

Mažiausiai 10 raketų anksčiau trečiadienį buvo apšaudyta vakarinėje Irako dalyje esanti karinė bazė, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių, pranešė saugumo šaltiniai. Per ataką ištiktas širdies smūgio mirė vienas civilis kontraktininkas.

Didžiulės Ain al Asado oro pajėgų bazės Irako vakaruose esančioje dykumoje apšaudymas yra ketvirtas kartas per mažiau nei tris savaites, kai raketos pataiko į Vakarų objektus šioje šalyje.

Antradienį Pranciškaus atstovas sakė, kad popiežius Irake važinės šarvuotu automobiliu ir su miniomis nebendraus.

„Tai ypatinga situacija, štai kodėl bus keliaujama tik uždaru automobiliu... Tai reiškia, kad bus sudėtinga pamatyti popiežių gatvėse“, – sakė atstovas Matteo Brunei.

„Bus virtinė susitikimų, bet nė viename iš jų nedalyvaus daugiau kaip keli šimtai žmonių“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.