SOHR: Sirijos pilietiniame kare per dešimtmetį žuvo per 388 tūkst. žmonių Popiežius Pranciškus: 10-osios Sirijos pilietinio karo metinės turi paskatinti dėti pastangas taikai pasiekti

Dešimtmetį trukusiame Sirijos pilietiniame kare žuvo 388 652 žmonės, skelbia šio karo stebėsenos organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

SOHR teigimu, dėl karinių veiksmų žuvo 117 388 civiliai, iš jų daugiau nei 22 tūkst. vaikų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
SOHR teigimu, dėl karinių veiksmų žuvo 117 388 civiliai, iš jų daugiau nei 22 tūkst. vaikų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2021, 1:56 PM, atnaujinta Mar 14, 2021, 3:49 PM

SOHR teigimu, dėl karinių veiksmų žuvo 117 388 civiliai, iš jų daugiau nei 22 tūkst. vaikų. Pasak Jungtinėje Karalystėje (JK) įsikūrusios organizacijos, daugiausia civilių žuvo dėl Sirijos Damasko režimo ir jo sąjungininkų kovotojų atakų.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas teigė, kad 2020 m. Sirijoje žuvo mažiausiai žmonių nuo karo pradžios – apie 10 tūkst.

Šiuo metu Rusijos remiamas Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimas kontroliuoja 60 proc. Sirijos teritorijos. Vis dėlto, Damasko režimas vis dar nepasiekė sukilėlių kontroliuojamo Idlibo regiono, Turkijos okupuotų teritorijų šiaurėje ir JAV remiamų kurdų pajėgų kontroliuojamų teritorijų Sirijos šiaurės rytuose.

Dėl karo per dešimtmetį daugiau nei pusė šalies gyventojų buvo priversti bėgti iš savo namų.

Popiežius Pranciškus: 10-osios Sirijos pilietinio karo metinės turi paskatinti dėti pastangas taikai pasiekti

Popiežius Pranciškus sekmadienį Sirijos pilietinį karą pavadino viena didžiausių šių laikų humanitarinių krizių ir pareiškė, kad 10-osios karo pradžios metinės turi paskatinti visas puses suteikti „bent lašelį vilties“ nuniokotai šaliai, praneša „Reuters“.

2011 m. kovo viduryje taikiai prasidėję protestai virto didžiuliu konfliktu, į kurį įsitraukė vienos įtakingiausių pasaulio šalių, o jame žuvo šimtai tūkstančių žmonių bei milijonai buvo priversti bėgti iš savo namų.

„Dar kartą iš visos širdies tikiuosi, kad visos šio konflikto pusės parodys geranoriškumą, kad karo išsekinti gyventojai įgautų bent lašelį vilties“, – Šv. Petro aikštėje susirinkusiems keliems šimtams žmonių sekmadienio palaiminime sakė pontifikas.

„Sirijoje vyravo visų rūšių smurtas, o jos gyventojai patyrė kančią, ypač labiausiai pažeidžiami – vaikai, moterys ir senyvo amžiaus žmonės“, – teigė popiežius, pirmadienį sugrįžęs iš vizito į Sirijos kaimyną Iraką.

Jis taip pat paragino tarptautinę bendruomenę įsipareigoti nutraukti kovas ir padėti atstatyti šalį bei paspartinti ekonominį atsigavimą.

Netrukus po palaiminimo pontifikas kartu su tikinčiaisiais pasimeldė už „mylimą kankinę Siriją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.