Graikija ir Turkija derėsis dėl nesutarimo Viduržemio jūros regione

NATO narės Graikija ir Turkija antradienį susitinka Atėnuose, kur dar kartą mėgins rasti susitarimą dėl teritorijų ir energetinių išteklių gavybos Viduržemio jūros regione.

Abi šalys tarpusavyje nesuderinamas teritorines pretenzijas grindžia įvairiomis dešimtmečių senumo sutartimis ir tarptautiniais susitarimais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Abi šalys tarpusavyje nesuderinamas teritorines pretenzijas grindžia įvairiomis dešimtmečių senumo sutartimis ir tarptautiniais susitarimais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-16 08:41

Ankara pirmadienį dar labiau sustiprino spaudimą, įteikdama notą Izraeliui, Graikijai ir ES, pranešė Turkijos žiniasklaidos priemonės.

Turkija šia nota ragina prašyti jos leidimo, prieš pradedant planuojamo povandeninio kabelio tiesimo darbus ginčijamuose Rytų Viduržemio jūros vandenyse, pirmadienį skelbė Turkijos žiniasklaida.

Abi šalys tarpusavyje nesuderinamas teritorines pretenzijas grindžia įvairiomis dešimtmečių senumo sutartimis ir tarptautiniais susitarimais.

Kivirčas įsiliepsnojo pernai, kai Ankara į vandenis, esančius netoli Turkijos pakrantės, kuriuos Graikija laiko savais, pasiuntė tyrėjų laivą kartu su karinio jūrų laivyno laivais. ES savo ruožtu remia Graikijos pretenzijas į minėtą ginčijamą teritoriją.

Manoma, kad šiuose ginčijamuose vandenyse yra gamtinių dujų telkinių.

Turkija niršta dėl to, kad Graikija naudojasi savo salų tinklu ir tokiu būdu esą gviešiasi didelių teritorijų Egėjo ir Viduržemio jūrose.

Antradienį įvyksiantis susitikimas rengiamas po sausį Stambule vykusių pirmųjų tiesioginių derybų dėl pastarojo ginčo per beveik penkerius metus. Šios derybos buvo surengtos tik spaudžiant ES.

Antradienį vyksiančios derybos bus jau 62-as toks susitikimas nuo 2000-ųjų. Ankstesni susitikimai kol kas neatnešė reikšmingų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.