Įtakinga CAR sukilėlių grupuotė patvirtino, kad buvo nukautas jos vadeiva

Viena didžiausių Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) sukilėlių grupuočių penktadienį paskelbė, kad jos vadeiva mirė nuo žaizdų, patirtų per lapkritį surengtą ataką.

Sidiki Abassas, vadovavęs grupuotei“ Sugrįžimas, atstatymas ir reabilitacija“ mirė kovo 25 dieną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sidiki Abassas, vadovavęs grupuotei“ Sugrįžimas, atstatymas ir reabilitacija“ mirė kovo 25 dieną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 5:55 PM

Sidiki Abassas, vadovavęs grupuotei „Sugrįžimas, atstatymas ir reabilitacija“ (Retour, Reclamation et Rehabilitation, 3R) mirė kovo 25 dieną, nurodoma šių kovotojų, kartu su kitais sukilėliais siekiančių nuversti prezidentą Faustiną Archange Touaderą, pareiškime.

Ten pat pažymima, jog S. Abassas, kurio tikrasis vardas buvo Bi Sidi Souleymane, mirė ligoninėje šalies šiaurėje. Nurodoma, kad jis buvo „sunkiai sužeistas“ per lapkričio 16 dieną surengtas atakas Bosembelėje.

Dauguma 3R narių yra fulbiai, dar vadinami fulaniais, tradiciškai besiverčiantys klajoklišku gyvulių auginimu.

Formuojant šią grupuotę iš pradžių buvo deklaruojama, kad jos tikslas yra apginti fulbius šalies šiaurės vakaruose, kur dažnai konfliktuoja gyvulių augintojai ir ūkininkai.

Gruodį 3R prisijungė prie Patriotų koalicijos už pokyčius – karo draskomos šalies stipriausių grupuočių aljanso.

Šis susivienijimas pradėjo puolimą CAR likus dviem savaitėms iki gruodį vykusių prezidento rinkimų, siekdamas užkirsti kelią F. A. Touaderos pergalei ir nuversti jo vyriausybę.

Gerai ginkluoti 3R kovotojai kovojo su provyriausybinėmis pajėgomis priešakinėse linijose, kol galiausiai atsidūrė maždaug už 100 km nuo sostinės Bangio.

JT ir šaltiniai saugumo tarnybose užginčijo grupuotės teiginį, kad S. Abassas buvo sužeistas lapkričio 16 dieną – dar iki sukilėlių puolimo pradžios – ir pareiškė, kad tai iš tikrųjų įvyko prasidėjus kautynėms gruodį, kai buvo užpulta jo vilkstinė.

Nuo to laiko ėmė sklisti gandai apie kovotojų vadeivos žūtį, tačiau 3R jų taip ir nepatvirtino.

Šalies kariuomenė, padedama šimtų Ruandos karių ir Rusijos samdinių, nuo sausio mėnesio tęsia kontrpuolimą, per kurį jau atkovojo daugumą sukilėlių kontroliuotų miestų.

Nors 3R pajėgos buvo atstumtos, jos ir toliau aktyviai veikia šalies šiaurės vakaruose, kur joms privalumą suteikia geras vietovės pažinojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.